מכללת כרכור | סביבה וקיימות – עם כל נשימה. לימודי סביבה וקיימות, מקצוע העתיד

ההנחה היא, כי זיהום האוויר בכבישים ובאזורים תעשייתיים, תוקף בעיקר את הריאות וגורם למגוון מחלות במערכת הנשימה. אמנם, בהסתמך על ממצאים חדשים מפתיעים, מסתבר,כי בהשוואה למספר מקרי המוות ממחלות במערכת הנשימה מספר המתים ממחלות לב גבוה יותר. אפילו ישנם סימנים לכך, כי זיהום אוויר עלול לגרום  למומי לידה ולמוות בעריסה.

האוויר שאנחנו נושמים מגיע לרמות זיהום כה גבוהות היום, שהוא הורג שלושה מיליון אנשים בעולם כל שנה. רק בארה”ב הוא הורג 100,000 אנשים בשנה, מספר העולה על מחיר הדמים בכבישים. נכון, המילים ‘מוות כתוצאה מזיהום אוויר’ אינן מופיעות בתעודת הפטירה; סיבת המוות מופיעה כהתקף אסתמה, ברונכיטיס, אמפיסמה או מחלת ריאות אחרת, למרות שהשפעותיו המזיקות של זיהום האוויר ידועות היטב.

אמנם, הממצאים המצביעים על כך, כי חשיפה לזיהום אוויר עלולה להשפיע לא רק על הריאות אלא גם על הלב, מפתיעים אפילו יותר. זיהום אוויר, גם ברמות נמוכות, עלול להגביר את הסיכוי למות מהתקף לב או משבץ. לאמיתו של דבר, בניגוד למה שאולי ניתן היה לצפות, מחקרים מראים, כי בהשוואה למספר מקרי המוות ממחלות במערכת הנשימה מספר המתים ממחלות לב גבוה יותר.

סביבה וקיימות – זיהום אוויר ומחלות לב

השנה פורסם מחקר אמריקאי מקיף בירחון עמיתים יוקרתי. מחקר זה מביא את הממצאים המשכנעים ביותר עד כה, המראים כי זיהום אוויר מגביר את הסיכוי ללקות במחלת לב.

(N Engl Med, 2007; 356: 447-58).

מחקרים קודמים גילו, כי קיים קשר בין רמות גבוהות של זיהום אוויר ומוות ואשפוז עקב מחלות לב. אמנם, המחקר הנוכחי – בין המקיפים מסוגו – מגלה, כי “ההיקף של ההשפעות הבריאותיות עלול להיות רחב ממה שחשבו עד כה.”
החוקרים האמריקאים השתמשו במידע מכמעט 66,000 נשים אחרי הפסקת הוסת בגילאים 50-79, אשר גרו ב 36 ערים ברחבי ארה”ב. נשים אלה השתתפו במחקר תצפיתי של ‘יוזמת הבריאות של נשות ארה”ב’ WHI)). אף אחת מהנשים סבלה ממחלת לב בתחילת המחקר, אך תשע שנים לאחר מכן 1816 מתוכן לקו בהתקף לב או שבץ, עברו ניתוח מעקפים או מתו עקב בעיות בכלי הדם.

החוקרים מצאו קשר בין מידע זה ובין נתונים לגבי איכות האוויר באזורי המגורים של הנשים. הם גילו, כי למי שחייה באזור מזוהם במיוחד היה סיכוי גבוה יותר לפתח מחלה בכלי הדם, מחלה שהיא עלולה להיות קטלנית. נמצא גם קשר בין חשיפה ממושכת לזיהום אוויר ברמה גבוהה והסיכוי ללקות במחלת לב.

ממצא מעניין הצביע על כך, כי רק זיהום אוויר של חלקיקים זעירים – כגון זיהום ממכוניות, מתחנות כוח, העובדות על פחם, ומקורות תעשייתיים אחרים – נקשר לסכנה הגוברת. מזהמים אחרים באזורי מגורים, כגון דו-תחמוצת הגופרית, דו-תחמוצת החנקן, חד-תחמוצת הפחמן ואוזון, לא נקשרו לסיכוי הגובר ללקות במחלת לב.

אך יתכן, כי החשוב מכול הוא העובדה, כי לעומת מחקרים קודמים, מאשר המחקר החדש של WHI קשר סטטיסטי חזק יותר בין זיהום אוויר של חלקיקים זעירים ובין מקרי מוות כתוצאה ממחלות כליליות.
מחקר של איגוד הסרטן האמריקאי, למשל, גילה, כי כל עלייה של 10 יחידות ברמת חומר החלקיקים הזעירים (particulate matter, PM) [ידוע כ PM2.5 מפני שהדיאמטר של החלקיקים פחות מ 2.5 מיקרומטר] גרמה לעלייה של 12% בסיכוי למות ממחלת לב. לגבי מחלות במערכת הנשימה היה האחוז נמוך יותר (Circulation, 2004; 109: 71-7). גם המחקר המכונה ‘מחקר שש הערים של הרוארד’ (the Harvard Six Cities study) דיווח, כי הסיכוי למות ממחלות בכלי הדם עלה ב 19% עם כל עלייה של 10 מיקרו-גרם בריכוז החלקיקים הזעירים במ”ק 1 של אוויר
(N Enl Med, 1993; 329: 1753-9).
אך מחקר ה-WHI האחרון גילה, כי רמת הסיכון גבוהה הרבה יותר – היא עולה ב 76% עם כל עלייה של 10 מיקרו-גרם – תגלית מבהילה, כשלוקחים בחשבון, כי הרמה הממוצעת של החלקיקים הזעירים נעה מ 3.4 מיקרו-גרם/מ”ק (בהונולולו, הוואי) עד ל 28.3 מיקרו-גרם/מ”ק (בריוורסייד, קליפורניה.)

סביבה וקיימות – האם הנשים ברמת סיכון גבוהה יותר?

עפ”י האפידמיולוג הסביבתי דוגלס דוקרי (Douglas Dockery) מבית-הספר לבריאות הציבור של הרווארד, היום ברור, כי אוויר, המכיל חלקיקים זעירים, מהווה סכנה בריאותית, למרות שהסיבה לכך אינה ברורה. “ייתכן כי ההרכב הכימי הוא הסיבה, או גודל החלקיקים, או יכולתם להעביר מזהמים אחרים עמוק אל תוך הריאות,” הוא אומר. ” נערכים מחקרים רבים היום בניסיון למצוא את התשובה.”
אמנם, דבר אחד אנחנו יודעים. עפ”י הנראה, אנשים מסוימים רגישים יותר מאנשים אחרים לנזק העלול להיווצר למערכת כלי הדם עקב זיהום אוויר.
דוקרי ועמיתו, המומחה מהרווארד, פיטר סטאון (Peter Stone) מציינים בהערותיהם למחקר ה-WHI, כי הנשים אינן דומות לגברים, כשדובר במחלות לב: “עורקיהן הכליליים של הנשים קטנים יותר ובעלי נטייה לטפח טרשת עורקים מתפזרת יותר מעורקיהם של הגברים, ונראה, כי למיקרו-כלי-הדם של הנשים תפקוד לקוי לעתים קרובות יותר מאשר אצל הגברים.” הם מניחים, כי המין, גם אם הוא אינו יכול להגדיר את הרגישות לזיהום אוויר, “עשוי להיות סימן לכך, כי בתשתית לב האישה מונח הגורם, המסכן אותה יותר (N Engl Med, 2007; 356: 511-3).

אכן, ייתכן כי זאת הסיבה לקשר החזק בין זיהום אוויר ומקרי מוות ממחלת לב, אשר עליו דווח במחקר ה-WHI. מחקרים אחרים, אשר כללו גם גברים וגם נשים, מצביעים על כך, כי זיהום אוויר של חלקיקים זעירים משפיע יותר על מערכת כלי הדם של נשים – בעיקר נשים מבוגרות
(Environ Health Perspect, 2005; 113: 201-6, 1723-9).

ובאמת, באחד המחקרים – מעקב של 22 שנה אחר אנשים לבנים בוגרים בקליפורניה, אשר לא עישנו – הצביע, אצל הנשים בלבד, על קשר בין סיכוי גובר ללקות במחלת לב קטלנית ורמות עולות של זיהום אוויר המכיל חלקיקים זעירים (Environ Health Perspect, 2005; 113; 1723-9).

החוקרים טענו, כי ייתכן שהחלקיקים הזעירים מתמקמים אחרת – ואולי באופן מזיק יותר – בריאותיהן של הנשים (Environ Health Perspect, 2005; 113: A836-7).
אנשים מזדקנים, אנשים הסובלים מסוכרת או ממחלות לב וריאות עלולים להיות רגישים יותר להשפעות המזיקות של זיהום האוויר (Circulation, 2004; 109: 2655-71).

לימודי קיימות, הקורס מהווה בסיס מעמיק ומוצק לחיים אקולוגים, בריאים וכלכליים. החומר הנלמד כולל מגוון רחב של נושאים הקשורים לסביבה: מים, חשמל, פסולת ובריאות. במהלך הקורס נלמד איך לשלב חיים מקיימים בחיי היום יום שלנו, בצורה תיאורטית ומעשית. הסטודנטים ירכשו כלים ללמוד ולחקור בעצמם כל נושא בתחום שייבחרו להעמיק בו ליישום פרטי, להעברה לאחרים ולסביבתם וכמקור פרנסה.