מחקרים מראים כי חסר ברכיבים תזונתיים מסוימים שכיח במיוחד בקרב אנשים הלוקים בבעיות נפשיות שונות. להלן מספר רכיבים, אשר היעדרם מן התזונה בקביעות יוביל להופעת סימפטומים נפשיים שונים, ואילו השלמתם תביא לשיפור דרמטי.

חומצה פולית וויטמין B12

שני ויטמינים השייכים לקבוצת ויטמיני B – מתפקדים יחדיו בתהליכים ביו-כימיים רבים. חוסר בחומצה פולית הינו השכיח ביותר בעולם. במחקרים אשר נערכו בקרב בני אדם שסבלו מדיכאון, נמצא כי 35% מהם סבלו מחסר בחומצה פולית. בקרב קשישים אשר פנו לעזרה פסיכיאטרית, שיעור הסובלים מחסר זה גבוה באופן משמעותי. התופעה השכיחה ביותר הנגרמת עקב חסר בחומצה פולית היא דיכאון. יתרה מזו, נמצא כי נחקרים אשר סבלו מחסר בחומצה פולית לא הגיבו לטיפול בתרופות נוגדות-דיכאון. חסר בוויטמין B12 עלול אף הוא לפגוע בזיכרון ולגרום להפרעות נפשיות, ובעיקר לדיכאון. תופעות אלה נצפות בעיקר בקרב אוכלוסיית הקשישים וניצולי שואה. נטילת ויטמין B12 וחומצה פולית (בשילוב עם ניאצין ועם שאר הוויטמינים מקבוצה B) עשויה להביא במקרים רבים לשיפור דרמטי. כמן כן, נמצא כי בקרב הסובלים מחסר בוויטמינים אלה חלה גם ירידה בתפקוד הקוגנטיבי.

חומצת אמינו מתיונין, חומצה פולית ו-B12 מתפקדים יחד כקבוצה הנקראת "תורמי מתיל" (Methyl donors). לפעילותם זו חשיבות מכרעת לתפקודי המוח ולייצורם של נוירו-טרנסמיטורים.

חד הגורמים החיוניים המושפעים מחסר ברכיבים תזונתיים אלה, כמו גם מחסר ויטמין C, הוא ה-BH4 (Tetrahydrobiopterin). רכיב זה חיוני לסינתזה של נוירו-טרנסמיטורים מונו-אמיניים – כדוגמת סרוטונין ודופאמין – מחומרי המוצא שלהם.
נמצא כי בני אדם השרויים בתקופת הדיכאון סובלים מחסר ברמות ה-BH4. יתרה מזו, מחקרים הראו בבירור כי להשלמות תזונתיות המכילות חומצה פולית, ויטמין C ו-B12 יש השפעה על העלאת רמות הסרוטונין. אפשר שהשפעה זו יש בה הסבר לתכונתם נוגדת הדיכאון של ויטמינים אלה.
הערה: לא מומלץ ליטול השלמה של חומצה פולית ללא תוספת של B12משום שהיא עלולה להסתיר סימני חסר בוויטמין B12, וההיפך רלבנטי גם הוא.

ויטמין B6 ו-B5

בקרב הסובלים מסטרס ומדיכאון נמצאו רמות נמוכות יחסית של ויטמין B6. נשים הנוטלות גלולות למניעת היריון או מקבלות טיפול הורמונלי חלופי (HRT) נוטות לסבול מחסר בוויטמין B6, כמו גם מחסר בחומצה פולית ובוויטמינים חיוניים נוספים.
ויטמין B6 חיוני גם הוא לייצורם של נוירו-טרנסמיטורים מונו-אמיניים. הועלתה ההשערה כי מיליונים הסובלים מדיכאון, סובלים בעצם מחסר בוויטמין B6.
B5 הינו מרכיב יסוד ליצירת הורמוני הסטרס, בפרט אדרנלין. לאור השחיקה הממושכת ב-PTSD, יש לצרוך כמויות תקינות של סופלימנטים אלה.

חומצות שומן חיוניות – אומגה 3 ואומגה 6 – ופוספוליפידים

חסר בחומצות שומן חיוניותDHA ו-EPA משויך לדיכאון ולהפרעות נפשיות שונות. כל תא בגופנו עטוף בקרום המכיל חומצות שומן בצורת פוספוליפידים, והם הקובעים במידה ניכרת את גמישותה ותפקודה של הממברנה. הרכב השומן הנצרך בתזונה יקבע גם את אופי הממברנה ואת הרכב חומצות השומן שמהן היא בנויה. פוספוליפידים אשר יופקו משומן רווי או מחומצות שומן מסוג טרנס, יהיו נוקשים יותר מפוספוליפידים אשר יופקו מחומצות שומן בלתי-רוויות. מאחר שחומצות שומן מסוג אומגה 3 הופכות את הממברנה לגמישה יותר, היעדרן בתזונה יפחית מיכולתו של התא למלא את תפקידו ביעילות. חדירות הממברנה, שהיא התוצאה של גמישותה, מאפשרת את יעילות פעילותו של התא ואת קיומו של הומיאוסטזיס תקין. היות שהמוח הוא המאגר הגדול ביותר של פוספוליפידים בגוף, יש להסיק כי לגמישות הממברנות חשיבות עליונה בשמירה על פעילותו התקינה של המוח. בנוסף, הם מהווים מרכיב ביצור הורמוני הסטרס וביצור פרוסטגלנדינים, ומכאן חשיבותם העליונה.

מחקרים מראים כי חומצות שומן מסוג אומגה 3 עשויות להשפיע לטובה על מצבים נפשיים
במחקר שערך הפסיכולוג אדוארד שוורץ מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי "דיוק" שבארה"ב, נמצא כי בני אדם שרמות הכולסטרול בגופם נמוכות מדי (פחות מ 160 מ"ג לדציליטר) נוטים יותר למצבי חרדה ודיכאון ואפילו לניסיונות התאבדות רבים יותר לעומת מי שרמות הכולסטרול בגופם תקינות או אפילו גבוהות. לכן, צריכת השומן חייבת להיות מאוזנת, ומומלץ להימנע מ"דיאטות כסח".

אנטי-אוקסידנטים

קיימות עדויות רבות המצביעות על קשר בין פעילות חמצונית מוגברת לבין הפרעות נפשיות. בפלסמה ובנוזל השדרה של חולים פסיכיאטריים התגלתה רמה גבוהה של מטבוליטים, המעידה על חמצון גבוה. כמו כן, נצפתה נוכחות נמוכה של חומצות שומן בלתי רוויות בפוספוליפידים של ממברנות תאי הדם האדומים – תופעה המצביעה אף היא על רמה מוגברת של חמצון שומנים בפלסמה.
הפוספוליפידים שבקרומי התאים הם רכיב חיוני בהעברת מסרים העצביים, ולכן נזק חמצוני הנגרם להם עלול לשבש את מעבר האותות העצביים, ולגרום לפגיעה ביכולת החולה לעבד אינפורמציה. טיפול באמצעות נוגדי חמצון בשלבים הראשונים של טראומה ימנע נזקי חמצון נוסף, ובכך ימנע הידרדרות נוספת.

חומצות אמינו

נוירוטרנסמיטורים המשפיעים על מצבי רוח ועל תפקודים מנטליים, מורכבים מכמה חומצות אמינו – בעיקר מפנילאלנין, גלוטמין וטירוזין. רכיבים אלה חודרים את ה–BBB, ושם הם עוברים סינתזה ההופכת אותם למוליכים עצביים.

הנחיות כלליות לתזונה משקמת לבריאות המוח ולבריאות כללית:

  • מומלץ להימנע מדיאטות קיצוניות.
  • מומלץ לצרוך מזון מגוון וטרי, תוך שימת דגש על פירות וירקות צבעוניים כהים.
  • מומלץ לצרוך פחמימות מלאות לא-מזוקקות, כגון לחם ופסטה מחיטה מלאה, אורז ודגנים מלאים.
  • במידת האפשר, רצוי לצרוך מזון אורגני. להורמונים וחומרי הדברה המגיעים אלינו דרך המזון יש השפעה שלילית על מערכת העצבים.
  • מומלץ להגביל את צריכת השומן, כך שיהווה מקסימום 25% מהתפריט הכולל.
  • מומלץ להעדיף שומנים חד בלתי-רווים ורב בלתי-רווים, ולצמצם מאוד צריכת שומנים שמקורם מן החי.
  • מומלץ להגביל מאוד את צריכת הבשר האדום, ולהעדיף חלבון ממקורות צמחיים.
  • מומלץ להימנע מסוכר ומדברי מתיקה. יש לזכור: גם קינוחים "דלי שומן" הינם עתירי סוכר.
  • מומלץ להימנע מצריכת מזון משומר ומעובד וממזון המכיל חומרי צבע, חומרי טעם וכימיקלים שונים.

נטורופתיה: מזונות מומלצים

מזונות העשירים ב-B6: כל סוגי הסובין, אבטיח, בננה, דג סלומון, אבוקדו, עוף, הודו, דג פורל, דג מקרל, טונה, הרינג, כליות בקר, גרעיני חמנייה, שיבולת שועל, סויה, אורז מלא, אפונה יבשה, ברוקולי, אגוזי מלך, כרוב ניצנים, אגוזי לוז, שמרים, מיץ אננס, מיץ עגבניות.

מזונות העשירים ב-B3: כבד (בקר במיוחד), בשר בקר, עוף , טונה, סלומון, דג הליבוט, דג שיבוט, בוטנים, אורז מלא, גרעיני חמנייה, שקדים, סויה, ביצה, לחם חיטה מלאה.

מזונות העשירים בפרוסרטונין: ישנו גורם בשם פרוסרטונין, הקטן דיו כדי לעבור את ה-BBB. הוא ימצא בבננה, אגוזי מלך, אננס, לחם חיטה מלאה.

מזונות עשירים בטריפטופאן שאינם מכילים חלבון מלא: אבוקדו, נבט חיטה, חיטה מלאה, בוטנים, אגוזי קשיו, שיבלת שועל, צימוקים, בטטה, תרד.

מזונות העשירים בחומצה פנטותנית: דגנים מלאים, קטניות, כרובית, ברוקולי, אלתית, כבד, תפוחי-אדמה מתוקים, עגבניות.

מזונות העשירים בחומצות שומן חיוניות: אגוזים, זרעים, שמנים צמחיים – שמן חריע, קנולה, אגוזי מלך, חמניות, זרעי פשתן, נר הלילה, זעפרן שחור. כמו כן, דגים שסביבתם מי ים קרים, כגון סלמון, טונה, הרינג שאינו כבוש ועוד.

נטורופתיה: שילובים מומלצים

סנדביץ' מלחם חיטה מלאה עם חמאת בוטנים ומולסה סנדביץ' מלחם חיטה מלאה עם אבוקדו ועגבנייה; דייסת קוואקר על חלב סויה וצימוקים, נבט חיטה ופרוסות בננה; אורז מלא עם צימוקים, שמרי בירה ושקדים; תערובת פיצוחים: גרעיני חמנייה, בוטנים, קשיו, אגוזי לוז.

מיצי ירקות

ניתן לשלב מיצי ירקות, הכוללים: עגבניות, סלרי, תרד, חסה, לימון, או קוטג' עם קוביות אננס ונבט חיטה. שילובים מומלצים:

  •  גזר
  • גזר ותרד
  • גזר, מלפפון, סלק
  • מיץ לימון במים חמים
  • סלרי, גזר, שזיפים מיובשים
  • חסה ועגבניות

נטורופתיה: המלצות כלליות

  • לשמור על סדר ארוחות קבוע ואכילה באווירה נינוחה.
  • לשמור על דיאטה דלת אלרגנים, וגיוון בצריכת מזונות.
  • בערב מומלץ לאכול מזונות קלים, עדיף מזונות שאינם חלבוניים (לדוגמה – דגים, עוף, או חלבונים מהצומח).
  • להימנע מממתיקים מלאכותיים, בפרט אספרטהיים, המשבש חילוף חומרים תקין של חומצות אמינו.
  • כאשר המצב מאופיין בעיקר בחרדה קשה והתקפי פאניקה, כדאי להימנע ממזונות עתירי חומצה מאלית – הנמצאת ברוב התפוחים (חוץ מיונתן, למשל), קפה, תה, אוכל מטוגן, מתוקים וסוכר. כמו כן רצוי להימנע מבשר, אלכוהול, רטבים חמים, אוכל מתובל, אוכל שומני, עשיר, מלוח, תבלינים, טבסקו, קפה, תה, קולה, סוכר. נצפה שיפור קליני בהיעדר מרכיב זה בתזונה.
  • שיטה פשוטה ומהירה להוריד חרדה ועוררות יתר, הינה צום של 48 שעות על בסיס מים, מיצי פירות וחליטות צמחים, לדוגמה – רוזמרין או בבונג. יש ללוות את הצום בתוספי מזון – B1, B6, C ואשלגן.

נטורופתיה: מזונות מרפאים

משקה כלורופיל
הכלורופיל הוא הצבע הירוק בצמחים, הקולט את אור השמש בתהליך הפוטוסינטזה, וממלא בצמחים תפקידים של נשימה והתפתחות. מבנה הכלורופיל דומה למבנה כדורית דם אדומה, לבד מהעובדה שהאטום המרכזי הוא מגנזיום, להבדיל מברזל בכדוריות דם אדומות. משקה כלורופיל מחזק את תפקוד מערכות הדם, העיכול, הנשימה, החיסון ומערכת הפריון הנשית. הכלורופיל מהווה בסיס לכל טיפול תזונתי, מסלק הרעילים היעיל ביותר, מונע זיהומים ומטהר, מעלה את רמת החמצן בגוף, ומסייע לטיפול במצבי חוסר דם. עקב איכותו המרה הוא מתאים לדה-טוקסיפיקציה. כלורופיל הוא אנטי-קרצינוגני, מוציא טוקסינים מהגוף, ומבסס את ה-Ph של הדם, ובשל כך הוא יעיל למצבי חמצת.
אזהרה: משקה כלורופיל מגיע בדרך כלל עם שמן פפרמינט, לכן יש להיזהר עם חולי לב. מנטול תוקף את הלב, לכן יש לתת להם מינונים נמוכים ולראות איך הם מרגישים אחרי נטילתו.
כלורופיל אינו מתאים עם הומיאופתיה קלאסית (בגלל המנטה).
מינון: יש ליטול כפית אחת בכוס מים, פעמיים ביום.

מיץ עשב חיטה
מכיל כלורופיל, אנזימים שונים (בצורה הפעילה), חלבון (לא מלא) ומינרלים.
מתאים לדה-טוקס, כבד גדוש, עצירות, עייפות, הרעלת מתכות, היפוגליקמיה. כשמתחילים לקחת – יכולות להתרחש ריאקציות (שלשולים, פריחה וכו') כיוון שהגוף מתחיל להתנקות.
מינון: רבע כוס, שעה או יותר לפני האוכל (למניעה – DID , לטיפול – TID).

מזונות העשירים בנוטריינטים
צדפות, אורז, רוזמרין, חיטה, נבט חיטה, פטריות, קמח שיבולת שועל, סלרי, זרעי שומשום, אצות ים (KELP), דובדבנים, מלפפונים, תירס, ענבים, עולש, כרוב, דבש, תותי עץ, גזר.

"תרופות סבתא" לנדודי שינה
• שמן אגוז מוסקט
• חלב חם עם דבש ואניס טחון

חוסמי MAO

יש להימנע ממזונות עתירי טיראמין (תוצר לוואי במטבוליזם של פנילאלנין וטירוזין, המהווה אגוניסט אדרנרגי המפורק על ידי האנזים MAO). טיראמין נמצא במזונות כגון גבינות מיושנות ובכל מוצרי חלב (חוץ מקוטג', יוגורט ודומיו), בננות, משקאות חריפים ויינות, קטניות (גם בתרמיל), כבד, שוקולד, אגוזים, הרינג מוחמץ, דגים מיובשים ומומלחים, אננס, שזיפים, צימוקים, רוטב סויה, וניל, שמרים, MSG. זהו מידע חיוני למי שלוקח חוסמי MAO, בשל האפשרות של יצירת כאבי ראש ומשברי יתר לחץ דם, העלולים לסכן חיים.

לימודי נטורופתיה, מכללת כרכור: תכנית ייחודית ומעמיקה בת 4 שנים, המשלבת בין תכנים אקדמיים קלאסיים, תזונה טבעית, צמחי מרפא, לימודי עבודה אנרגטית, לימודי גוף נפש ולימודי מגע. שמה דגש רב על הצד ההוליסטי תוך התייחסות ומתן ידע נרחב גם בתחום הרפואה המערבית.