מאמר שפורסם בירחון WDDTY
טכניקות של העלאת דמיונות חזקים וספציפיים עשויות לעזור לא רק במקרים של סרטן אלא במגוון רחב של מצבי חולי
השימוש בדמיון מודרך ליצירת תוצאה גופנית רצויה התגלה לאחרונה באינטרנט כאחת מתוך עשר השיטות המומלצות ביותר לטיפול משלים במחלת הסרטן (Psycho-Oncology, 2005; 14: 607-17). אך לא רק חולי סרטן עשויים להפיק תועלת מטכניקה מיוחדת זו.
דמיין שאתה בריא – שליטה בכאבים
דמיון מודרך, או העלאת דמויים, עשוי להקל במצבי לחץ, לשכך כאבים, להאיץ את תהליך הריפוי ולעזור לגוף להכניע מגוון מחלות – מלחץ דם גבוה ומחלות לב עד חוסר שינה ודיכאון. מסתבר גם, כי מי מאתנו, הניחן ביכולת לדמיין מצבים באופן החי ביותר – עם דימויים בעלי עוצמה וסמלים – יזכה בתוצאות הטובות ביותר.
דמיון מודרך מוכיח את יעילותו במקרים של ניהול כאבים, במיוחד במקרים של הליכים רפואיים פולשניים.
קרן הקליניקה בקליבלנד, אוהאיו (The Cleveland Foundation, Ohio) גילתה, כי חולים אשר השתמשו בטייפ של דמיון מודרך לפני ואחרי ניתוח במערכת העיכול, סבלו פחות מכאבים באופן מובהק לעומת החולים בקבוצות הביקורת, אשר קבלו טיפול סטנדרטי. הם גם השתמשו בפחות משכי כאבים לאחר הניתוח (185 מג’ לעומת 326 מג’) והראו הרבה פחות סימני חרדה בנוגע להתערבות הכירורגית
(Dis Colon Rectum, 1997; 40: 172-8).
מחקרים עם חולים, אשר עברו ניתוחי לב והשתלות פרקים הציגו תוצאות דומות
(Outcomes Manag, 2002; 6: 132-7; Orthop Nurs, 2004; 23: 335-400).
דמיון מודרך גם עשוי להגביר את השליטה בכאבים הנובעים ממצבים כרוניים כגון שגרון ניווני, סרטן ופיברומיאלגיה
(Pain Med, 2007; 8: 359-75; Cancer Nurs, 1997; 20: 79-87; Psychiatr Res, 2002; 36: 179-87).
העלאת דימויים נעימים שיככה כאבים הנובעים מפיברומיאלגיה. לעומת זאת, לתרופת האמיטריפטילין, הניתנת בדרך כלל למי שסובל מפיברומיאלגיה, לא היה יתרון מובהק על פלסבו
(J Psychiatr Res, 2002; 36: 179-87).
דמיין שאתה בריא – סרטן
השימוש בדמיון מודרך נפוץ בין חולי הסרטן. הוא מוריד לחץ ומקל במצבים של חרדה ודיכאון. יש לו גם השפעה ממתנת על חלק מתופעות הלוואי של כימותרפיה (Psycho-Oncology, 2005; 14: 607-17; Annu Rev Nurs Res, 1999; 17: 57-84).
נשים, שקיבלו טיפול בסרטן השד והשתמשו בדמיון מודרך נטו לסבול פחות מלחץ לעומת נשים, שקיבלו טיפול סטנדרטי או נפגשו לטיפול קבוצתי פעם בשבוע. היה להן גם יותר מרץ ואיכות החיים התפקודית והחברתית השתפרה (Altern Ther Health Med, 1997; 3: 62-70).
ישנם גם מחקרים המראים, כי דמיון מודרך עשוי להשפיע על המערכת החיסונית. חוקרים באוניברסיטה לבריאות ולמחקר בפורטלנד, אורגון (the Oregon Health and Science University in Portland) מצאו, כי חולות אשר סבלו מסרטן השד, ואשר טופלו בעזרת דמיון מודרך בהיפנוזה במשך שמונה שבועות, הגדילו את מספר הקוטלים הטבעיים – תאים במערכת החיסונית, אשר להם תפקיד מרכזי בדחיית גידולים. אמנם, שינויים אלה לא נשמרו לאחר סיום הטיפול, ונראה כי יש צורך בהמשך הטיפול לטווח הרחוק (J Psycho-som Res, 2002; 53: 1131-7).
מחקר אחר גילה, כי דמיון מודרך הגדיל באופן ניכר את ספירת תאי הדם הלבנים אצל חולי סרטן. גם במקרים של איידס, דלקות וירליות ומצבים אחרים הקשורים לספירה נמוכה של תאי הדם הלבנים חל שיפור (Appl Psycho-Physiol Biofeedback, 2000; 25:117-28).
דמיין שאתה בריא – שימושים רפואיים אחרים
השימוש בדמיון מודרך מוכיח הצלחה במגוון מצבים רפואיים נוספים. הוא יכול לעזור בשיקום אחרי שבץ (Clin Rehabil, 2001; 15: 233-40) , להגביל את איבוד הכוח אחרי פגיעות כתוצאה מפעילות ספורטיבית (J Sport Rhabil, 2003; 12: 249-68) ולעזור בהפסקת עישון
(J Nurs Scholarsh, 2005; 245-50).
מאת ג’ואנה איבנס (Joanna Evans)
כיצד לבצע דמיון מודרך
הטכניקות מגוונות, אך ככלל הן כוללות הפניית הדמיון למקומות (סביבה או מצבים) אשר בהם החולה מרגיש שקט, בטוח, מרוצה, רגוע ושמח. לעתים קרובות משלבים בשיטה תרגילי הרפיה, אך לא תמיד יש בכך צורך (Psycho-Oncology, 2005; 14: 607-14).
סוגי הטכניקות כוללים:
דמיון לשליטה בכאבים. מטרת הטכניקה היא יצירת דימוי מנטלי של הכאב ולאחר מכן הפיכתו לדבר פחות מאיים ויותר ניתן לשליטה. בעזרת טכניקה אחרת ניתן לדמיין את הכאב כדבר נשלט באופן מוחלט, כגון זרם חשמלי שאפשר להפסיקו.
דמיון למטרת ריפוי. חולים הסובלים ממחלות או פגיעות יכולים לדמיין את עצמם כאנשים בריאים, מאושרים וללא סימפטומים. קיימים גם תסריטים למצבים מסוימים. חולי סרטן, לדוגמא, יכולים להעלות בדמיונם אור זוהר ומרפא, המאיר את הגידול או חלק הגוף הנפגע, או לדמיין את המערכת החיסונית או הטיפול בסרטן כשהם תוקפים והורסים את תאי הסרטן.
דמיון למטרת הרפיה. טכניקה זו מתמקדת ביצירת דימויים נעימים ומרגיעים הגורמים לגוף ולנפש להיכנס למצב של מנוחה.
מחקרים מראים, כי יכולתו של החולה להעלות דימויים ולשקוע בתוכם היא מדד יעיל לניבוי הצלחת הטיפול (Res Nurs Health, 1998; ) . בזמן שחקרה קבוצה של חולי סרטן גילתה הפסיכולוגית ג’אן אכטרברג (Jean Achterberg), כי יכלה לחזות מי מהחולים יחלים, מצבו של מי יחמיר ומי ימות, פשוט על ידי בדיקת דימוייהם ודירוגם. לאלה שהצליחו הייתה יכולת טובה יותר בהעלאת דימויים וסמלים חזקים. הם גם התאמנו בהעלאת דימויים באופן סדיר (Achterberg J, Lawlis GF. Bridges of the Body Mind; Behavioral Approaches for Health care. Chapaign, IL: Institute for Personality andAability Testing, 1980).
לכן, במטרה להשיג את התועלת המרבית מהעלאת דימויים, חשוב להתמקד במרב הפרטים ובחיזוק הדימויים באמצעות כל החושים – צליל, ריח, טעם ומגע – וכמו כן ראייה.
מאחר ולנו, במכללת כרכור,
ברור שבחירת התמחות מקצועית היא החלטה חשובה, שההשלכות שלה על העתיד עצומה, בחרנו להזמין אתכם לפגישת ייעוץ בת כשעה, חינם!
הטבה כזאת לא ניתן למצוא בקלות במכללות אחרות, אז בלי היסוסים מיותרים, התקשרו כבר עכשיו 072-3924690
אנחנו מחכים לכם. הקריירה החדשה שלכם כבר כאן!
נהניתם מהמאמר?
אנחנו מזמינים אתכם להתעמק במאמרים ובתכנים שלנו.
מתעניינים בלימודים בתחום המגוון של לימודי רפואה טבעית?
קראו עוד: