מכללת כרכור | תזונה טבעית, כח מה שרצית לדעת על תזונה אנטי-דלקתית

המזון ברחבי העולם המערבי, מוצף במזונות עתירי קלוריות ריקות המכילים שומנים לא בריאים, פחמימות מזוקקות, סוכר ונתרן.
זה כבר לא סוד שהתזונה המערבית ענייה בסיבים, מיקרו-נוטריינטים, ונוגדי חמצון, והיא נחשבת למעודדת דלקת.

תזונה טבעית: מזונות מן הצומח כנוגדי דלקת

מחקרים שבדקו את השפעת התזונה על מרקרים של דלקת מראים כי צריכה של מזונות עשירים בסיבים, שמנים בריאים, פירות, ירקות, כמו גם מזונות המכילים פחמימות עמילניות מופחתות סוכר ושומנים לא בריאים, עשויים להפחית דלקת ומחלות.
צריכה של פירות וירקות, המכילים ויטמינים, מינרלים ואנטי-אוקסידנטים נמצאת ביחס הפוך לדלקת ולחץ חמצוני:
ככל שצריכת המזונות מן הצומח גבוהה יותר, כך פוחתים מקרי הלחץ החמצוני.
להפחתת ציטוקינים מעודדי דלקת ונגזרות חמצן רעילות מסוג חמצן ריאקטיבי (ROS), מומלץ לצרוף לפחות חמש מנות של פירות וירקות ביום.
הקשר בין אינדקס גליקמי גבוה ודלקת
מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כגון לחם לבן, מתעכלים במהירות, גורמים לעלייה משמעותית ברמות הסוכר בדם לאחר אכילתם, עלולים לתרום ללחץ חמצוני ודלקת בדרגה נמוכה וכאב אקוטי וכרוני כאחד.
צריכת דגנים מלאים, בעלות תכונות נוגדות חמצון, אינדקס גליקמי נמוך, העשירים בתרכובות ביו-אקטיביות (כגון פוליפנולים, חומצה פיטית, ולינין) ויש להם יכולת להפחית את כמות הרדיקלים החופשיים ולהפעיל אנזימים אנטי-אוקסידנטים.

מחקר שנערך לאחרונה מאשר כי תזונה בעלת ערך גליקמי נמוך הייתה יעילה יותר בהפחתת דלקת כרונית על פי מדידה של ריכוזי חלבון ראקטיבי נמוכים יותר מאשר בתזונה בעלת ערך גליקמי גבוה.

תזונה טבעית: המיקרוביום ויחסי הגומלין בין תרופות לנוטריינטים

תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs) יכולות לתרום לחוסרים תזונתיים הנובעות מתת-ספיגה והפרעות במיקרוביום, המורכב ממאסות של אורגניזמים אשר מאכלסים את הגוף ועולים על מספר התאים האנושיים ביחס של 10:1. האיזון בין המיקרואורגניזמים עלול להשפיע על הבריאות ולגרום למחלות, על ידי השלכה על מערכת העיכול, ועידוד תסיסה לא בריאה במעי. הם גם עלולים להיות אחראים על צורות מסוימות של כאבי בטן. המיקרוביום גם מושפע לרעה על ידי מזונות מעובדים ותרופות רבות אחרות בהן משתמשים לרוב ברפואה הפיזית ובטיפולים ראומטולוגיים, כגון מעכבי משאבות פרוטונים, אנטיביוטיקה, סטרואידים והורמונים. צריכה יומיומית של יוגורט יכולה למנוע את שינוי המיקרוביאטה על ידי טיפול באופיואידים, כמו גם לסתור את המצב הדלקתי המאפיין מטופלים הסובלים מכאב כרוני.

בלימודי תזונה טבעית – מכללת כרכור, נערוך הכרות מעמיקה עם יסודות המזון, סוגי המזונות השונים, בניית תפריט בריא ומאוזן, והתאמת תכנית תזונתית לגילאים שונים, ותקופות חיים שונות. התכנית משלבת ידע מערבי, מחקרים עדכניים יחד עם ידע מסורתי ולימוד הגישה הטבעית וההוליסטית.
במסגרת לימודי מדעי התזונה מתוודעים הסטודנטים למגוון שיטות אבחון רפואיות ולקשת רחבה של סגנונות והרגלי תזונה הרצויים למטופל, לרבות שיטות מסורתיות, שיטות שמקורן במזרח (עקרונות הרפואה הסינית) ושיטות מודרניות, ולומדים להתאים לכל מטופל את הרגלי התזונה המתאימים לו ולאורח חייו. מתכונים טובים, תחושת מסוגלות, תקתוק, ותזונה שהיא לא דיאטה, אלא בריאות ממכרת ואפילו מפנקת.

במהלך לימודי מדעי התזונה, הסטודנטים עוברים תהליכים בתמיכה של הקבוצה והמנחים יחדיו ומושם דגש רב על תהליך ההתפתחות האישי והמקצועי של הסטודנט והפיכתו למטפל במלוא מובן המילה. דגש זה בא לידי ביטוי בעבודה בקבוצות קטנות, עבודה דינאמית, לימודי יחסי מטפל-מטופל וליווי אישי של הסטודנט. לימודי נטורופתיה ותזונה הינם מעמיקים, מרתקים ומאתגרים ביותר.