לפניכם חמש דרכים לייבוש עשבי תיבול טריים, שתוכלו ליהנות מהם כל השנה.
צמחי תבלין טריים נעלמים ברגע שהחורף מגיע. עם זאת, ניתן לייבש צמחי תבלין ולהמשיך וליהנות מהטעמים והריחות של הצמחים הארומטיים הללו מהגינה לאורך כל עונות השנה. עבור רוב עשבי התיבול, מדובר בתהליך פשוט לביצוע שאינו דורש הרבה זמן, כך שזה בהחלט שווה את המאמץ – במיוחד כשחושבים כמה עולים עשבי תיבול יבשים בסופר השכונתי.
ליקוט צמחים: קצירת עשבי תיבול
הזמן הטוב ביותר לקצירת צמחי תבלין הוא בבוקר לאחר התאדות הטל ולפני שהשמש של אחר הצהריים גורמת לצבעים והניחוחות של הצמחים לדהות. לבריאות הצמחים הנותרים, השאירו כמה סנטימטרים של גבעול על כל אחד מהם ולעולם אין לצור יותר משליש מהצמח בכל פעם.
ליקוט צמחים: ייבוש עשבי תיבול
כאשר מגדלים צמחי תבלין, המטרה היא לתת לצמחים את המים ואור השמש הדרושים להם כדי לשגשג. כאשר מייבשים עשבי תיבול, הרעיון הוא להסיר לחות מהצמחים עם מינימום אובדן של טעם וריח. מדובר על שילוב מיטבי של תנועת אוויר וחום, והרחקה מאור.
ליקוט צמחים: ייבוש צמחי תבלין באוויר
תליית צמחי תבלין בצרורות היא שיטת הייבוש הפשוטה ביותר. אספו שלושה עד שישה ענפים וקשרו את הגבעולים יחד עם חוט או גומייה. תלו את הצרורות הפוכים (ראשי הצמחים כלפי מטה) במקום יבש וחשוך (אור השמש יגרום להפחתת הצבע, הניחוח והטעם). עליית גג או מרתף מאווררים היטב יעשו את העבודה. עשבי תיבול שישמשו למאכל, צריכים להתייבש לחלוטין תוך כשבוע (לרוב פחות). כשהצמחים מגיעים למצב פריך, יש להסיר את העלים ולאחסן בצנצנות אטומות, רצוי מזכוכית.
* עבור פרויקטים של מלאכת יד ויצירה, תשיגו תוצאות טובות יותר עם צמחי תבלין יישארו מעט לחים.
לחילופין, אם אין לכם מקום לתליית צרורות של צמחי תבלין, אפשר גם להניח אותם שטוחים לייבוש. לאחר שטיפתם וניקוש עודפי המים בעזרת מגבת נייר, פרשו את ענפי העשבים על דף נייר שעווה כך שלא יחפפו זה על זה והניחו להם להתייבש, ללא הפרעה, בטמפרטורת החדר, מחוץ לאור שמש ישיר.
כדי לקבוע אם עשבי תיבול סיימו לייבוש, מועכים כמה עלים בין האצבעות. עשב יבש לחלוטין אמור להתפורר בקלות.
ליקוט צמחים: ייבוש צמחי תבלין בתנור
כדי לייבש צמחי תבלין בתנור, הגדירו את הטמפרטורה ל-80 מעלות צליזיוס. רפדו תבנית בנייר אפייה, סדרו את עשבי התיבול לשכבה אחת, הקפידו לא להעמיס יותר מידי על התבנית. הניחו לעשבים להאפות בתנור במשך שעתיים עד ארבע שעות. זכרו, עשבי תיבול מאבדים חלק מהטעם שלהם בשל האידוי האיטי. אז בפעם הבאה שאתם מבשלים משהו טעים, הוסיפו מעט יותר עשבי תיבול ממה שהייתם מוסיפים בדרך כלל.
ליקוט צמחים: ייבוש צמחי תבלין במיקרוגל
אם אתה רוצים לבשל עם צמחי תבלין ביום בו נקטפו, הבחירה בייבוש במיקרוגל היא הבחירה הנכונה. הניחו עשבי תיבול בשכבה אחת בין שתי מגבות נייר, הפעילו את המיקרוגל למשך דקה אחת ובצעו בדיקת יובש כל 20 שניות. לאחר שהעשבים מתייבשים, הסירו את הגבעולים. זוהי הדרך המהירה ביותר לייבש עשבי תיבול לבישול או לפרויקטים אחרים, אך היא עובדת רק עם סוגים מסוימים של עשבי תיבול. בעוד שמספר עשבי תיבול יכולים להחזיק מעמד במיקרוגל, עשבי תיבול עדינים יקמלו וישחימו. אז שמור את הייבוש במיקרוגל לעשבי תיבול עציים כמו רוזמרין, טימין ואורגנו ולא עשבי תיבול עדינים יותר כמו בזיליקום ופטרוזיליה.
ליקוט צמחים: ייבוש צמחי תבלין במייבש מזון
אם יש לכם מייבש מזון, אתם יכולים להשתמש בו כדי לייבש עשבי תיבול מהר יותר מאשר לתלות אותם לייבוש באוויר. כדי להכין עשבי תיבול למייבש, הסירו את העלים של צמחי תבלין בעלי עלים קטנים – כמו אורגנו, טימין ורוזמרין – מהגבעולים שלהם. עבור צמחי תבלין רחבי עלים כמו בזיליקום ומרווה, פשטו את העלים מהגבעולים וחתכו אותם לשניים (אפשר גם להשאיר אותם שלמים, אבל חיתוך שלהם יקצר את זמן ההתייבשות).
הניחו עשבי תיבול על מגש המייבש. אם מדובר בעשבים בעלי עלים קטנים, רפדו את המייבש שלך ביריעה. מייבשים בטמפרטורה של 95 מעלות צלזיוס עד שהעלים פריכים מספיק כדי להתפורר. אם העלים מתנפחים במהלך תהליך ההתייבשות, הניחו יריעה מייבשת נוספת על גבי עשבי התיבול כדי להחזיק אותם במקומם. חשוב לצנן לחלוטין עשבי תיבול מיובשים לפני אחסונם.
ליקוט צמחים: ייבוש צמחי תבלין בעזרת חומר מייבש
חומרים סופחי לחות מאיצים את תהליך ייבוש עשבי התיבול, והם משמרים את הצבעים והצורות של ענפי הצמחים. חול, בורקס וקמח תירס הם חומרי ייבוש מסורתיים (אך אל תשתמשו בחול, בורקס או סיליקה ג'ל כדי לייבש עשבי תיבול שתרצו להשתמש בהם לבישול). כדי לייבש פרחים – כמו פריחה ורודה וכדורית של עירית – שמים אותם במיכל ומכסים אותם בחול נקי ויבש או תערובת של חלק אחד בורקס לשלושה חלקים קמח תירס. השאירו את המיכל פתוח כדי לאפשר אידוי. הפריחה צריכה להתייבש תוך שלושה עד חמישה ימים.
סיליקה ג'ל, זמינה בחנויות יצירה, מכילה גרגירים בהירים יותר שסביר פחות יפגעו בעלי כותרת. עבור רוב השימושים, שפכו כסנטימטר של ג'ל לתוך מיכל פלסטיק, מתכת או זכוכית אטום ללחות; הוסיפו עשבי תיבול; ואז כסו אותם עם עוד ג'ל. זמן הייבוש ישתנה בין כיומיים ל-10 ימים. השתמשו במברשת קטנה כדי להסיר גבישים בין עלי הכותרת.
בעזרת חמש שיטות הייבוש הללו, צמחי תבלין טריים לעולם לא ימצאו שוב דרכם לפח האשפה. בין אם לקטתם צמחי תבלין מהגינה או רכשתם אותם בשוק האיכרים המקומי. לאחר ייבוש עשבי תיבול, אחסנו אותם בכלי אטום במקום קריר וחשוך למשך עד שנה.
קורס ליקוט מכללת כרכור, מתאים למי שרוצים להתחבר לעצמם ולסובב אותם, למי שמבינים את החשיבות של הכרות הטבע לעומק, זיהוי צמחים מתאימים לריפוי, הבדלה בין מה מותר למאכל ומה אסור, אילו צמחים יכולים לעזור לנו להתהלך בעולם מתוך תחושת ביטחון הולכת וגדלה בעצמי ובסביבה.