פסולת אלקטרונית נוצרת כאשר מוצר אלקטרוני מושלך לאחר תום חייו השימושיים. ההתרחבות המהירה של הטכנולוגיה והחברה מונעת הצריכה מביאה ליצירת כמות גדולה מאוד של פסולת אלקטרונית.
לימודי קיימות: מה כוללת פסולת אלקטרונית?
טלוויזיות, מסכי מחשב, מדפסות, סורקים, מקלדות, עכברים, כבלים, מעגלים, מנורות, שעונים, פנסים, מחשבונים, טלפונים, משיבונים, מצלמות דיגיטליות/וידאו, מכשירי רדיו, מכשירי וידיאו, נגני DVD , נגני MP3 ו-CD.
לימודי קיימות: מה הבעיה עם פסולת אלקטרונית?
הבעיה העיקרית עם פסולת אלקטרונית שהיא משחררת כימיקלים מזיקים, כגון עופרת, כספית, בריליום, מעכבי בעירה, ברום, וקדמיום שפוגעים בכליות ומערכת העצבים ההיקפית. כאשר פסולת אלקטרונית מושלכת למזבלה, החומרים הכימיים מחלחלים למי התהום או מתנדפים לאוויר ומשפיעים לרעה על הבריאות של בני האדם חיות היבשה וחיות הים.
הנתון החשוב הוא שאת הרוב המכריע של מוצרי האלקטרוניקה ניתן למחזר, וחומרים בתוכם ניתנים לשימוש חוזר כגון: פלסטיק, פלדה, אלומיניום, נחושת, זהב, כסף ומתכות יקרות אחרות. למתכות האלה אפשר לתת חיים חוזרים, וזו הסיבה שמחזור הוא פתרון כל כך אידיאלי לבעיה הזו.
מתוך 53.6 מיליון הטונות של פסולת אלקטרונית שנוצרה בעולם בשנת 2019, רק 17% עברו תהליך מיחזור. המשמעות היא ש-83% מהפסולת האלקטרונית שנוצרה בשנת 2019 הושלכה בדרך לא מתאימה, הגיעה למזבלות שם מתחיל תהליך של דליפת מזהמים לקרקע ולאוויר.
נתון מעניין הוא, שלמרות התלות המוגברת של האמריקאים בטלפונים סלולריים ומוצרי טכנולוגיה אחרים, כמות הפסולת האלקטרונית שנוצרה בארצות הברית הצטמצמה ב-10% מאז 2015. הירידה נובעת כנראה מהפסקת יצור של מוצרים מסורבלים, כמו טלוויזיות גדולות ומסכי מחשב עם שפורפרת קתודית. רק למחצית ממדינות ארה"ב יש חוקי מיחזור הנוגעים לפסולת אלקטרונית, ורובן מציבות כיום יעדים על סמך המסה הכוללת.
מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Industrial Ecology מצא כי בנוסף לירידה במסת הפסולת האלקטרונית הכוללת, גם המספר העצום של המכשירים האלקטרוניים הנכנסים לזרם הפסולת מתאזן או מתכווץ. הסיבה לכך היא שמכשירים בימינו משרתים מספר מטרות: קונסולות משחקים, למשל, פועלות גם כנגני DVD וסמארטפונים כמצלמות ומקליטי וידאו.
הממצאים "חותכים נגד הרעיון הרווח שפסולת אלקטרונית היא 'זרם הפסולת שצומח הכי מהר'", אמר ריד ליפסט, העורך הראשי של כתב העת לאקולוגיה תעשייתית שבסיסה באוניברסיטת ייל. "נתון זה משנה את ההבנה שלנו לגבי הבעיה שמעלה פסולת אלקטרונית". קאלי באביט, מדענית קיימות במכון הטכנולוגי של רוצ'סטר ומחברת שותפה של המחקר, טענה כי המחקר מצביע על כך שאולי הגיע הזמן לחשוב מחדש על תקנות המיחזור של פסולת אלקטרונית.
גורמים רשמיים צריכים לשאוף למחזר פסולת אלקטרונית לא רק כדי להרחיק עופרת וכספית ממזבלות, אלא כדי להשיב לתעשייה אלמנטים נדירים ובעלי ערך כמו קובלט ואינדיום כדי "להבטיח אספקה ביתית", אמרה שהאנה אלטאף, המחברת הראשית של המחקר. פוסט דוקטורנטית במרכז ייל לאקולוגיה תעשייתית. אנחנו צריכים "לראות בפסולת משאב", אמרה.
ממחזרי פסולת אלקטרונית משתמשים בתהליכים כמו שריפה פתוחה ושימוש בחומצה. כאשר פסולת אלקטרונית נחשפת לחום, משתחררים כימיקלים רעילים לאוויר הפוגעים באטמוספרה; זוהי אחת ההשפעות הסביבתיות הגדולות ביותר של פסולת אלקטרונית.
לימודי קיימות: מי הן יצרניות הפסולת האלקטרונית הגדולות בעולם?
סין היא היצרנית הגדולה ביותר של פסולת אלקטרונית ברחבי העולם, מייצרת יותר מ-10 מיליון טון נכון לשנת 2019. אחריה נמצאת ארצות הברית שבה יוצרו בערך שבעה מיליון טון של פסולת אלקטרונית. ב- 16 באוגוסט 2017 הודיעה סין לעולם כי תפסיק את היבוא של 24 סוגי פסולת מוצקה ממדינות זרות. פסולת מוצקה לרבות פלסטיק, מוצרי נייר וטקסטיל ועוד. המדיניות החדשה יושמה ב-1 בינואר 2018, ואסרה על יבוא פסולת זו.
על פי דו"ח לשנת 2020 של המועצה המרכזית לבקרת זיהום, הודו ייצרה 1,014,961 טונות של פסולת אלקטרונית בשנים 2019-2020 – עלייה של 32% בהשוואה לשנים 2018-2019. מתוכם, הדוח מצא כי רק 3.6% ו-10% טופלו בפועל ב-2018 וב-2019, בהתאמה.
הודו מדורגת במקום השלישי בין המדינות המייצרות פסולת אלקטרונית, אחרי סין וארצות הברית. דיווחים קובעים שעד לשנת 2022 הכמות תעלה ל-5 מיליון טון. יותר מ-95% מהפסולת האלקטרונית של הודו ממוחזרת באופן לא חוקי על ידי אוספי פסולת בלתי רשמיים הנקראים קבדיוואלס או רדיוואלאס. עובדים אלה פועלים באופן עצמאי, מחוץ לכל ארגון רשמי, מה שהופך את אכיפת תקנות הפסולת האלקטרונית לקשה לבלתי אפשרית.
שוויץ היא דוגמה טובה להתמודדות עם נושא הקיימות, המדינה אוספת וממחזרת כ-75% מהפסולת האלקטרונית שהמדינה מייצרת. לאחר הסרת הסוללה, הפסולת האלקטרונית ממוינת, מגוררת ומופרדת לחלקיה השונים – מתכות, פלסטיק, זכוכית וחומרים אחרים. איסוף הפסולת האלקטרונית נעשה הן באמצעות איסוף מדלת לדלת או באמצעות מתקנים ציבוריים כגון נקודות איסוף בקרבת מקום שניתן לבדוק באמצעות מפת המחזור. כך או כך, מחזור בשוויץ הוא חובה, ואי ביצוע עלול לגרור קנסות כבדים.
בשוודיה נגמרה האשפה והיא למעשה מבקשת ממדינות אחרות את האשפה שלהן כדי שתוכל לשמור על מפעלי המיחזור שלה. פחות מאחוז אחד מהפסולת הביתית של שוודיה מגיעה למזבלה; השאר ממוחזר בדרכים שונות.
ההערכות האחרונות המשתקפות בדוח של The Global E-waste Monitor לשנת 2017 מראה שהעולם משליך כעת כ-50 מיליון טונות של פסולת אלקטרונית בשנה – כמות גדולה יותר במשקל מאשר כל מטוסי הנוסעים המסחריים שיוצרו אי פעם – מתוכם רק כ-20% ממוחזר באופן רשמי.
שכונת העוני של Agbogbloshie שנמצאת באקרה, בירת גאנה, היא אתר הזבל הגדול ביותר בעולם לפסולת אלקטרונית. בעוד הזיהום ביבשה, באוויר, במים ובגופים הגיע לרמות דרמטיות, עבודתם של אלפי ממחזרים בלתי רשמיים בפירוק ותיקון אלקטרוניקה נותרה ברובה בלתי מוכרת.
כ-250,000 טונות של מוצרי אלקטרוניקה, מכשירי חשמל וכדומה נשלחים לשם מדי שנה.
בשנת 2020 דווח כי מבין עשר חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם, המבוססות על שווי שוק, סמסונג וטאיוואן סמיקונדקטור Manufacturing Company (TSMC) מייצרות הכי הרבה פסולת אלקטרונית, כ- 1.18 מיליון טון ו-706 אלף טון, בהתאמה.
יועצי סביבה וקיימות – לימודי קיימות, מכללת כרכור: נושאי אקולוגיה וקיימות מצויים כרגע בראש סדר העדיפות הלאומית במדינות רבות בעולם ומספרן הולך וגדל בכל יום, מתוך הבנה כי אם לא יעשו שינויים אקולוגיים משמעותיים באורך החיים המערבי נמצא את עצמנו בקרוב מאוד בבעיה קיומית אמיתית. בואו ללמוד מקצוע שישנה את העולם.