מאת: דינה בר אשר מוסקו
פרסנולוגית מוסמכת, מומחית בתחום האבחון והאימון.
בעלת ניסיון של שלושה עשורים באבחון, אימון וייעוץ קריירה לחברות וארגונים.
מאמנת מוסמכת מטעם משרד הביטחון.
מנחת הקורס לפרסונולגיה, מכללת כרכור 

הבעות פנים הן החוט המקשר אותנו אל זולתנו כאשר איננו רוצים, או איננו יכולים להשתמש במילים. לכל פנים יש הבעה וניתן לקרוא ולהבין בני אדם על ידי ניתוח הבעת פניהם, כשהם מאזינים או מדברים.

הבעות הפנים מביעות רגשות וגם את עוצמת הרגשות. למשל: הבעת תימהון יכולה להיות מוצגת על ידי סימון קל רק של הגבות, או על ידי שימוש בגבות, במצח, בשפתיים ואולי גם באיברים נוספים של הגוף. הבעת כעס של אם על בתה, יכולה להיות בעזרת שפתיים קפוצות בלבד, או בעזרת שפתיים קפוצות, עיניים מצומצמות וראש נע מצד אל צד.

בעת משא ומתן עסקי, יש משמעות רבה לתנועת הראש, להבעות הפנים, לצורת הפה והלסתות, למבט העיניים. כל אלה כמובן, בנוסף על תנוחת הישיבה, מנח הידיים ועוד. אך הבעת הפנים במשא ומתן עסקי יחד עם כל הנתונים מסביב, גורמים לאיכות ההבנה ולהסקת מסקנות נכונות יותר, לגבי האדם שאתו מנהלים משא ומתן.

לימוד קריאת תווי פנים: ביטוי רגשות בחלקי הפנים

פחד ועצב –  מתבטאים בעיניים.

שמחה – מתבטאת בלחיים, בפה ובעיניים.

תימהון  – מתבטא בתנועות המצח, הגבות, העיניים והפה.

כעס – במצח, בלחמית העין, התרחבות הנחיריים, מתבטא בכל תווי הפנים, כולל צבע העור.

התרגשות – ברק/לחלוחית בעיניים.

שאת נפש – כיווץ האף.

אביזרים בעלי השפעה על הבעת הפנים:

כובע, כיסוי ראש, מטפחת, שיער שנופל על הפנים, משקפיים כהים וגדולים, שימוש במשקפי ראייה, שפם, זקן, איפור פנים ועיניים, עגילים הנענדים ע"י אישה או ע"י גבר ועוד.

כל אלה הם סוגים של הסתרה ותחפושת שלעיתים יש בהם כוונה מודעת ולעיתים, מגיעים מהתת מודע, כלומר, ללא כוונה מודעת.

לימודי פרסונולוגיה – תנועות ראש

  1. בתוך המכלול של שפת הגוף והשימוש באיברים השונים להעברת מסרים, תופסת תנועת הראשתפקיד חשוב, שחשיבותה עולה לאין ערוך על משמעותה הנראית לעין. בכך היא חוברת לטכניקת קשר העין ובדרך כלל משמשות השתיים יחדיו בו זמנית.

    הראש שלנו מתנועע תוך כדי דיבור, פעמים רבות מבלי שנהיה מודעים לכך.

    תנועות ראש באות לידי ביטוי הן בדיבור והן בהאזנה ועוזרות לנו ליצור קשר.

    לתנועות הראש משמעויות שונות, הבאות לעתים קרובות כהדגשה לדברים שאנו אומרים.

    בחלקן הן אוניברסאליות ועל כן נוח להשתמש בהן

    כאשר איננו יודעים את שפת המקום, לתנועות הראש משמעויות שונות ושימושים שונים.

    דוגמאות:

    • אדם הנוהג להשפיל ראשו מעיד הדבר על אדם כנוע ואולי מדוכא.
    • אדם שנושא ראשו בזקיפות מודגשת הוא גאוותן ואולי תוקפן.
    • ניד ראש תנועת ראש נפוצה ביותר יש לה שימושים חשובים בשיחה. אם ננוד ראשנו בעידוד לשיח בן זוגנו, הוא ימשיך לשוחח, התנועה תדרבן אותו. אם לא נזיז את הראש, יש להניח שלא ירבה בדיבור. והמעניין יהיה כאשר ננוד בראשנו לחלק מהשיח ואח"כ נפסיק לחלוטין. זו דרך מעניינת לבדוק משמעות ניד הראש. הראש יכול להצביע לכיוון מסוים, במקרים בהם הצבעה באצבע נחשבת לתנועה לא מקובלת. ניד ראש מופיע כהכרה חברתית, כסימן שראינו והכרנו את האדם מולנו.

    מה קורה בעת שיחה? מי נד בראשו יותר  – המאזין או המדבר? בדקו את הדבר תוך התבוננות בראיונות בטלוויזיה.

    • מהי האזנה יעילה? הראש פונה לכיוון המדבר.

    אם יפנה לכיוון אחר, יאותת הדבר שאינו מעונין לשמוע וסיבותיו עמו (משועמם, נפגע, כועס).

    • צידוד הראש (הטיה) פעמים רבות ראש המאזין מוטה בזווית האדם שמקשיבים לו. תנועה שכיחה אצל ילדים וכן אצל כלבים. יש המפרשים אותה כהתחנחנות. נשים משתמשות בהטיית ראש יותר מגברים.
    • הטיית ראש ימינה בעת הקשבה אפקטיבית וענינית.
    • הטיית ראש שמאלה הקשבה תוך כדי השתדלות למצוא חן.
    • קרוב ראשים נעשה בדרך כלל בעת שיחה אינטימית.
    • הטיית הראש קדימה בתנועה מהירה תנועה תוקפנית. גברים משתמשים בה יותר מנשים.
    • ניד ראש ארוך מבטא בדרך כלל הסכמה לדברים הנאמרים. וככזה הוא מעודד להמשיך לדבר.

    לכן תנועה זו יעילה בעת דיונים וראיונות.

    • ניד ראש קצר נותן היזון חוזר למדבר ולכך שדבריו הובנו.
    • הראש מתנודד רבות במהלך השיחה בין אם לאות הסכמה או סירוב, כשבן שיחך נד בראשו ללא הרף, הוא מכניס מתח ועצבים לתוך השיחה, לעיתים רבות השיחה מעייפת למדיי. מתגבר כאשר הגוף כולו משתתף. לדוגמא, רגל תזזיתית. ידיים מונפות באוויר ללא הפסקה.
    • הסכמה ניד ראש אנכי למעלה ולמטה.
    • סירוב ניד ראש אופקי ימינה ושמאלה.
    • כשאת אומרת לא למה את מתכוונת? הראש נד לסירוב אך העיניים בורקות והגוף הפונה לכיוון השואל אומר כן

לימוד קריאת תווי פנים: מיקרו הבעה

למעשה סימנים אלו הם רק הצעד הראשון לגילוי רגשות. יש להתייחס כמובן לסימנים נוספים בגוף ובתווי הפנים. בעיקר חשוב שלא לייחס לתנועה בודדת חשיבות מרבית ואבחון אופי האדם על פיה. לא נאמר למשל על פי מצמוץ עין של אדם, שהוא מנסה להוליך אותנו שולל. התנהגות בודדת אינה מעידה על האדם.

בכתבה ל"מוסף כלכליסט" (19.8.10) אומר ד"ר פול אקמן, המומחה המוביל בעולם לניתוח הבעות פנים שאכן הוא יכול לדעת מה אדם חש ומרגיש, על פי ניתוח מיקרו הבעות פניו, אך אינו יכול לדעת מה הוא חושב. המחשבות הן פרטיות, הרגשות לא, כי הן זולגות החוצה במחוות הגוף ובתנועות הפנים .
מיקרו הבעות, שנמשכות 1/15-1/25 השנייה, אלו הבעות ש'בורחות' כשהאדם מנסה להסתיר משהו. הן כמו פליטות פה. אקמן מוסיף שמיקרו הבעות פנים הן תנועות כה קצרות עד שאדם לא מיומן בקושי מבחין בהן.

אנו יכולים ככל יכולתנו לכסות בחיוך מלאכותי את רגשותינו, אך התנועה הבלתי רצונית של שרירי הפנים תגלה את הרגש הסמוי. ניתן אפוא, למצוא ולזהות שקר בקריאת שפת הגוף במיקרו הבעות פנים ובשפת הדיבור, כלומר בכל המגוון, כאשר סימנים מסוימים נותנים גיבוי לאחרים. וכמובן, יש לשמוע מה האדם דובר ולברר אם יש סתירה בין תוכן הדברים ובין שפת הגוף. כדאי תמיד לשים לב להרגשה האישית מול הזולת. אם הוא משדר לכם חוסר נוחות, יתכן שבתת מודע ראיתם את מיקרו ההבעה שלו ששידרה דבר מה שגרם לחוסר הנוחות.

מיקרו הבעות פנים משמשות חוקרי משטרה בבואם לחקור נאשמים. המפגש עם הנאשם מצולם בווידיאו ואז חוזרים ומחפשים בתצלום עדויות לשקר. מובן שיש מאד להיזהר בניתוח כזה ולעולם לא להסתמך על תנועה אחת כדי לשפוט.

פסיכולוגים רבים מאמינים בגישה ההוליסטית ובאופן בו מתנהג האדם כשלם, אשר כל תנועה שלו מצביעה על דבר מה באופיו ובהתנהגותו, וכל התנועות יחד מהוות את האדם השלם.

לכל מי שרוצה להבין ולהתמקצע – חכמת הפרצוף השלם, מכללת כרכור. מוזמנים להצטרף למסע עמוק ומרתק ברזי הפנים: לימודי פרסונולגיה כיצד ניתן למקסם את אפקטיביות התקשורת שלנו במעגלים השונים, לעזור למטופלים שלנו להבין מה הדפוסים האוטומטיים, לדעת איך להניע אנשים ואפילו איזה קבלן מתאים לנו.