אנשים רבים חשים לחוצים ומתוחים בזמן שהם מנווטים באתגרי החיים, ועדיין לא הרבה פונים לקבל תמיכה נפשית כדי להתמודד עם רגשותיהם. למרות החשש מקבלת עזרה נפשית, כל אדם יכול להפיק תועלת עצומה מפסיכותרפיה בכל שלב בחיים, ולקבל כלי לעיבוד המחשבות, לניהול התגובות ולשיפור איכות החיים הכוללת.
פסיכותרפיה – איך זה עובד?
פסיכותרפיה, זהו טיפול נפשי במבוסס שיחה אשר מספק מסגרת מובנית שמאפשרת לאנשים להתמודד עם קשיים בחיי היום יום, כמו למשל דיכאון, טראומה, חרדה, אובדן או מחלה רפואית. זהו תהליך אקטיבי ולא פסיבי כאשר בליבת הפסיכותרפיה עומד הקשר והאמון בין המטופל למטפל, כשהם עובדים יחד בשיתוף פעולה לשיפור ההרגשה הכללית ואיכות החיים של המטופל שהגיע לטיפול.
ניתן להשתתף בטיפול כיחידים, עם בני זוג, עם המשפחה או כחלק מקבוצה, כאשר לאורך הטיפול המטופל והמטפל עובדים יחד על מטרות הטיפול ומחליטים באיזה תדירות להיפגש.
כיצד לדעת מתי לפנות לטיפול?
טיפול יכול לעזור לכל אחד להתמודד עם רגשותיו, אך מומלץ לפנות לעזרה אם אתם מתמודדים עם הדברים הבאים:
- התנהגויות אגרסיביות ומחשבות על פגיעה בעצמכם ובאחרים
- התמכרות לאלכוהול ו/או לסמים
- דיכאון או עצבות לאורך תקופה ממושכת
- תחושה שאתם מוצפים ולא יכולים לפתור את הבעיות שלכם
- קושי להתמקד בעבודה, בלימודים או בפעילויות יומיומיות
- אתם מרגישים דאגות וחרדות ברוב שעות היום
אם אתם מזדהים, דעו שבאחוז ניכר מהמקרים פסיכותרפיה יכולה להוביל להקלה משמעותית בסימפטומים ולעזור לכם לתפקד טוב יותר במידה ניכרת. כיום זה כבר ידוע, שלהטבה בבריאות הנפשית יש גם השפעה על הבריאות הפיזית, ולכן אנשים שעוברים טיפול סובלים פחות מבעיות רפואיות כאלו ואחרות.
מהם היתרונות של פסיכותרפיה?
פסיכותרפיה יכולה להציע לכם לא מעט יתרונות.
רכישת מיומנויות חדשות להתמודדות – מיומנויות התמודדות יכולות לעזור לכם להתמודד טוב יותר עם אתגרי החיים. מטפלים מקצועיים יכולים לעזור לכם לטפח את כישורי ההתמודדות הטבעיים שיש לכם. כישורי ההתמודדות משתנים מאדם לאדם, למשל אנשים שאוהבים לכתוב יכולים לכתוב את המחשבות שלהם כדרך להתמודד, אחרים יכולים להיעזר בארומתרפיה ואמבטיות קצף. מטפלים יכולים גם להשתמש בטכניקות שונות כדי לעזור לכם לרכוש מיומנויות התמודדות חדשות, למשל מטפלים שהתמחו בלימודי NLP יכולים לעזור לכם לסגל אמונות והרגלים חדשים וחיוביים יותר. הרעיון הוא לחזק את החוזקות שלכם, תוך שימוש בפרקטיקות מבוססות שיובילו לתגובות טובות יותר ומשם לחוויות טובות יותר.
שינוי האופן שבו אתם מתקשרים עם האנשים בחייכם – פעמים רבות, אנו לא מודעים לדרכים שבהם אנו משפיעים על מערכות היחסים שלנו ומובילים לדינמיקת יחסים שאנו לא מרוצים מממנה. טיפול בפסיכותרפיה יכול לשפר את הדרך שבה אנו מבינים את היחסים עם יקירנו ואת מערכות היחסים שלנו עם הסביבה בין אם אתם מתקשים להיות אסרטיביים, ובין אם אתם אסרטיביים מדי, מטפל טוב יכול לתת לכם את הכלים והתמיכה הדרושים לכם כדי לבצע שינויים שישפיעו לטובה על מערכות היחסים בחייכם.
טיפול יגרום לכם להרגיש מאושרים יותר – אושר הוא דבר חמקמק והרבה פעמים אנו עסוקים במרדף אחר כסף, הצלחה, בית גדול או מכונית מפוארת כדי להצליח לתפוס אותו. למרות שזו קלישאה, יש אמת באמרה שכסף לא יכול לקנות אושר, וגם אם רכישה חדשה משמחת אותנו, מהר מאוד השמחה הזאת מתפוגגת. טיפול יעזור לכם להרגיש מאושרים ברמה עמוקה יותר, שכן דיבור על העבר, ההווה והעתיד שלכם יכול להוביל להבנה עצמית טובה יותר ולפתח חמלה עצמית שתעזור לכם להתמודד עם מהמורות מבלי לשקוע בשליליות.
טיפול יוביל אתכם להיות יותר פרודוקטיביים – טיפול יכול לעזור לכם לגלות מכשולים אשר חוסמים אתכם מלהיות במיטבכם. סוג אלו של חסמים (כמו למשל חשיבה מוגזמת או פרפקציוניזם) יכולים לעכב אתכם ולהשפיע על ההתנהלות היומיומית שלכם. מטפלים ולהם רקע בלימודי פסיכותרפיה יכולים לעזור לכם למצוא דרכי התמודדות פרודוקטיביות יותר. במהלך הטיפול גם תוכלו להמיר רגשות שליליים בחיוביים, שכן רגשות חיוביים מובילים לפרודוקטיביות טובה יותר. הם לא רק גורמים לנו להרגיש טוב, אלא שמשכללים את מרכזי הלמידה של המוח שלנו, וכתוצאה מכך יאפשרו לכם להתמודד עם הקצב הקדחתני של החיים.
טיפול יכול למזער מתחים – פסיכותרפיה יכולה למזער מתחים בדרכים שונות ומגוונות. מטפל יכול לעזור ללמד אתכם שיטות להרגעת הגוף והנפש על ידי טכניקות שונות כמו דמיון מודרך, הרפיה ונשימות. מטפלים גם יכולים לעזור לכם לפתור את מקורות הלחץ וללמד אתכם טכניקות שיאפשרו לכם להפחית מתחים. טכניקות אלו ישמשו אתכם לשארית חייכם, ויוכלו ללוות אתכם בסוגים שונים של מצבים. מעבר לכך, גם עצם העובדה שאתם נעזרים במטפל אשר מספק לכם תמיכה, קשוב לרגשות שלכם, מבין אתכם ומעניק לכם תחושה שאתם חשובים, יכולה לתרום המון להפגת מתחים ולשפר את הבריאות.
כיצד להבטיח שהטיפול אכן יצליח?
תהליך הטיפול צריך להשיג את התוצאות הרצויות וכדי להפיק ממנו את התועלת הגדולה ביותר, מומלץ שתהיו מחויבים. לכן שתפו פעולה בטיפול שלכם, היו כנים ופתוחים במפגשים שלכם. אם יש לכם מטלות בין המפגשים כמו למשל כתיבה ביומן או תרגול מיומנויות שלמדתם, הקפידו להשלים אותן, ותמיד זכרו שטיפול עשוי לקחת זמן כדי להיות אפקטיבי, לכן היו סבלניים, כדי שעם הזמן תוכלו ליהנות מחיים מאושרים ובריאים יותר.