לפני שנצלול לנבכי העולם המופלא של טיפול רפלקסולגיה, חשוב להבין כמה הגדרת בסיסיות:

רפואה משלימה מול רפואה קונבנציונלית

הרפואה המערבית רואה בריאות כמצב בו אין ממצא פתולוגי בעוד רפואה משלימה מגדירה גוף בריא כגוף שחווה בהרמוניה בין גוף ונפש. מצב חולי ברפואה הקונבנציונאלית מוגדר כשיש ממצא פתולוגי בעוד רפואה אלטרנטיבית מזהה מצב כזה כהפרת האיזון.
כשמטופל נפגש עם רופא מהממסד ומדווח על כאב, אותו רופא יפעל לבירור המצב הפיזיולוגי שגורם לכאב והמלצה על טיפול, לרוב תרופתי כדי למגר את הבעיה כשהאחראי על שיפור המצב הוא הרופא עצמו. לעומת זאת, מטפל שמגיע מאחת ההתמחויות של רפואה משלימה יתייחס לתופעה בצורה תהליכית: המאפשרת להתמקד בטיפול בכאב, אך מעדיפה לחפש ולהבין מה מקור הבעיה על מנת לביא את הגוף למיצב מיטבי ומאוזן, האחריות על השיפור מתחלקת בין המטפל והמטופל. לעיתים טיפול בבעיה בעזרת רפואה טבעית נותן מענה רחב יותר. בעוד שברפואה המערבית, המעודדת התמחות, יש נטייה לטפל בסימפטום. רפואה אלטרנטיבית מטפלת באדם השלם, על כל רבדיו, לכן תשאול של מטפל רפואה משלימה הוא ארוך ומקיף.

מהי רפלקסולוגיה?

רפלקס = Reflection השתקפות, לוגיה = תורה.
בגישה הרפלקסולוגית, הרגל מהווה שיקוף של כל הגוף.
כשאיבר מהווה שיקוף של כל הגוף הוא נקרא "סוֹמַאטוֹטוֹפִּי: סומא = גוף, טופיה = מפה. איברים סומטוטופיים נוספים בגוף האדם: ידיים, אוזניים, עיניים, מעי גס.
רפלקסולוגיה כשיטת טיפול עממית הייתה שגורה לאורך הדורות, הועברה מדור לדור
בעל פה. כתורה מודרנית התפתחה רפלקסולוגיה במערב בראשית המאה העשרים. ד"ר ויליאם פִּיצְגֶ'רַלְד, רופא אף אוזן גרון בריטי, גילה שעיסוי ולחיצה על נקודות בכפות הידיים מקלות על כאב ומזרזות ריפוי. לשיטה הוא קרא Zone Therapy – חלוקת אזורי הגוף. הוא חילק את הרגליים למרידיאניים – 10 צינורות אנרגיה שעוברים מהרגליים לגוף. מכל רגל יוצאים 5 ערוצי אנרגיה שמפלחים את הגוף (מכל אצבע). באמצעות שימוש באטבים על האצבעות, הוא הצליח לאלחש חלקים בפנים ואף לבצע ניתוחים קלים.
בשנת 1917 פרסם ד"ר פִּיצְגֶ'רַלְד ספר בשםzone therapy or relieving pain at home. באופן מפתיע, לא הייתה היענות מצד הממסד והרופאים לעגו לו. כעשרים שנים מאוחר יותר, מגלה רופא אמריקאי, דר' ג'ו שלבי ריילי, עניין בעבודתו של פיצ'ג'רלד. יוניס אינגהם, אחות פיזיותרפיסטית שעבדה עמו במחלקה, ממשיכה בעידודו לחקור ולפתח את הנושא. היא מגיעה למסקנה שכפות הרגליים מגיבות טוב יותר מכפות הידיים ומרחיבה את החלוקה המקורית לעשרה מרידיאניים, ממפה מערכות ואיברים על כפות הרגליים. היא מטפלת באנשים, עורכת ניסויים וכותבת שני ספרים שהפכו ללהיט.

רפלקסולוגיה: למה לטפל (דווקא) בכפות הרגליים?

הרגליים נותנות תגובתיות חזקה לגוף ונוח לטפל בהן – כשהמטופל יושב או שוכב, מה שמאפשר למטופל להירגע ולהתמסר לטיפול. שטח הפנים של כף הרגל מספיק גדול כדי לשקף את כל אברי הגוף ויש נגישות לטיפול במגע להבדיל מעיניים, אוזניים ומעי גס.
לא כל המטופלים מרגישים בנוח עם מגע ולפעמים אנשים מוכנים שיגעו בהם רק בכפות הרגליים, כי הן רחוקות מהגוף.
בנוסף, הרגליים הכי רחוקות מהראש ומהלב, פיזית ונפשית וברמה הפיזית – על הרגליים ירשמו הרבה נתונים משום שהפריפריות מדברות ראשונות. כשמתעוררת בעיה, נזהה השפעה לראשונה על מצב הציפורניים, השיער, הרגליים….

רפלקסולוגיה והומאוסטזיס

ההומאוסטזיס הינו תהליך חיוני לנו לצורך הישרדות וגופינו נמצא כל הזמן בניסיון לאזן את עצמו: הגוף שומר על טמפרטורה קבועה, דופק יציב, לחץ דם וחומציות מאוזנת, וזאת למרות שהסביבה של הגוף משתנה כל הזמן. מגע מרפא בכפות הרגליים משפר את הסירקולציה של מערכת הדם ושל מערכת הלימפה. באמצעות שיפור הסירקולציה של הגוף, ניתן לשפר את יכולת המטבוליזם, הספיגה ויכולת שחרור הפסולת והרעלים.
במצבי מתח או לחץ, הגוף מגיב: נשימות מהירות, אישונים מורחבים, קצב הלב מהיר, חום הגוף עולה ומתחילה הזעה כשהגוף מנסה לקרר את עצמו כדי לשמור על טמפ' קבועה, לחץ הדם עולה, שרירים מתכווצים. כל הגוף עובר למצב של דריכות.
אדרנלין מתחיל לזרום ומערכת העצבים מתחיל לפעול.
פתאום מתעוררות בעיות לא מוסברות ונצפית עלייה בשכיחות של מצבי של אין אונות או פוריות, כאבי גב תחתון, אלרגיות עייפות כרונית, התקפי לב ועוד.
כיום ניכר שסף סיבולת הכאב נמוך מבעבר. כשכואב, אין לנו זמן להירגע, לחשוב למה כואב, אנחנו מתקשים לשאת כאב, לוקחים משכך כאבים חיצוני ושוכחים מזה.
משככי כאבים פוגעים ביכולת הקליטה של המוח לאיתותי כאב ולכן מפחיתים את התחושה, אך לא טיפלנו בגורם למצב. רפלקסולוגיה עוזרת להוליך את משככי הכאב הטבעיים וע"י כך להימנע מלקיחת תרופות.

רפלקסולוגיה, איך זה עובד?

טיפול רפלקסולוגיה תורם בכמה רמות:
משפר זרימת דם
משפר סירקולציה ופינוי פסולת ורעלים
תומך בפעילות מערכת הלימפה
תורם לרגיעה פיזית היות ויותר חמצן מגיע למוח
תורם ליעילות המערכת ההורמונלית: ההורמונים נישאים בדם ואם שיפרנו את זרימת הדם, שיפרנו את זרימת ההורמונים
תומך בתהליכי החלמה: תמיכה במערכת הלימפה מזרזת תהליכי החלמה בגוף.
טיפול רפלקסולוגיה, עוזר להחזיר את הגוף לאיזון ומאפשר לגופנפש לממש את פוטנציאל הריפוי הטבעי שלו באופן מלא.

אבחון רפלקסולוגיה מתבסס על שלושה גורמים:
1. חלוקת היסודות בכף הרגל
2. סימנים בכף הרגל: חריצים, נקודות חן, צבע, טמפרטורה, מרקם העור
3. עיסוי כף הרגל עם דגש על אבחון רפואי של איברי הגוף השונים
על ידי עיסוי כף הרגל ניתן לאבחן איזה איבר בגוף עשוי להיות חולה, הדרך לדעת זאת היא תחושה של קריסטלים באזורים שונים בכף הרגל. באמצאות פיזור הקריסטלים אנחנו מעברים למוח שדר שאזור זה או אחר במצב לא תקין, מה שמאפשר למוח לשלוח את מערכת החיסון לטפל בבעיה.

לימודי רפלקסולוגיה, מכללת כרכור:
קורס רפלקסולוגיה המציע מסע על פני כפות הרגליים לנבכי הגוף והנפש פנימה, שער לעולמו של המטופל בכלי טיפולי רב עוצמה תוך דגש על ביסוס הקשר בין המטופל לשורשיו וחיזוק בטחונו הפיזי והרגשי וכן נלמדות מפות שונות של כפות הרגליים יחד עם דרכי התבוננות, אבחון וטיפול.