נטורפתיה, דלקת מפרקים ומה שבינהן

 

בתפיסה הסינית, דלקת מפרקים הינה ביטוי של סטגנציה של הכבד וחדירה או הצטברות פתולוגית של לחות / חום / קור בגוף , שנוצר עקב חוסר דם ו/או צ'י ברקע, לעתים גם חוסר יין ו/או יאנג. פתולוגיה זאת נקרית B-סינדרום.

יין ויאנג, פנים וחוץ מתרכזים ועוברים דרך מפרקים. גם הפתוגן החיצוני אחרי שהוא נכנס לגוף עובר דרך המפרקים כאשר הוא גורם במקומות "צרים" אלה לחסימות אשר מביאות לסטגנציה שלצ'יודם. חולשת ה- צ'י הכללי ו- צ'י המגן גורמים לחוסר הזנה במפרקים ולכן המפרקים נעשים פגעים יותר. זה מתבטא בדלקת פרקים עם נפיחות, חום ואודם בעור מעל המקום, מלווה בכאבים ומוגבלות בתנועה.

חוסר תנועה –
עץ תקוע. כשהעץ תקוע יש נטייה לצבירת רעלים ושקיעתם במפרקים ובכלי הדם.

שרירים וגידים –
אלמנט האש, מקור התנועה, מה שגורם לנו לבצע פעולות. דלקת מפרקים חמה – פלישת אש לאדמה. 

עצמות –
שייכות לאלמנט האדמה, נותנות יציבות. כאשר יש פתולוגיה גם כן יש בעיה עם ניקוז וצבירת רעלים.

סחוס –
שייך לאלמנט המים. כליות מייצגות את תמצית החיים אשר נוצרת בתוך נוזל העצם. גמישות ורכות בחיים.

גוף נפש –
צורך בצומת לב (אדם אשר סובל מכאבים מחפש קירבה) הרגשה שלא אוהבים אותי, ביקורתיות, דחייה, חוסר גמישות בחיים.

גורם אוטואימיוני –
הרס עצמי, רגשות מודחקים, הכחשה. ברכיים מסמלות את משכן הפחדים, קונפליקט בין הצורך ליציבות והרצון לשינוי.

דלקת: נטורופתיה – אסטרטגיה טיפולית

הדגש יהיה בעיקר על:
פינוי רעלים המצטברים במפרק
תמיכה וניקוז הכבד
תמיכת מערכת חיסון העובדת ביתר פעילות
טיפול אנטי דלקתי
תמיכת מערכת עצבים (סטרס, מצב נפשי)
הורדה במשקל במידת הצורך כדי להקל על המפרק.

דלקת: נטורופתיה – דרכי טיפול

פינוי רעלים, תמיכה וניקוז הכבד –
צריכת מזונות חמוצים, מרים וירוקים, אנטי אוקסידנטים.

צומות קצרים –
הגברת צריכת סיבים ומזונות מנקי דם: סלק, סלרי, כלורופיל, הורדת מזונות מעודדי דלקת ואלרגנים.

תמיכה חיסונית וטיפול אנטי דלקתי –
הורדת מזונות אלרגנים, הורדת מזונות מעודדי דלקת, תפריט דל שומן עד 20%, תוסף BREST, רופוד (בדלקת חמה לא קרה),אומגה 3 ו6,כורכום, ג'ינג'ר, מזונות לבנים ושורשים, אנטי אוקסידנטים, מזונות על.

תמיכת מערכת עצבים
דגש על ערך גליקמי נמוך, מזונות על, טריפטופאן, נוגדי חמצון.

דגשים כלליים
להוריד:
מזונות סולניים (תפוחי אדמה, עגבניות, זנים רבים של פלפלים מתוקים וחריפים, תרד, אספרגוס.
תבלינים סולניים: פפריקה, טבסקו ו‏פלפל קאיין,טבק),
מוצרים מעובדים: סוכר לבן, קמח לבן, מטוגנים.
מזונות אלרגניים: תירס, חיטה, בוטנים, בשלב ראשוני כל המוצרים מן החי, חומצה ארכידונית.

להרבות בצריכת:
תבלינים אנטי דלקתיים ומפנים – כורכום, ג'ינג'ר, שום, בצל. שורשים: קולרבי, פטרוזיליה, סלרי, צנון, צנונית, לפת, סלק. שומשום, כרוב, ארטישוק ,במיה, כל הקטניות, כל פירות היער, נבטים ונבטוטים, עלים ירוקים, שמרי בירה, פטריות כוח יפניות, אצות.

*פירות תמיד לאכל עם אגוזים או שקדים
*לשים לב לצרוך לפחות ליטר וחצי מים ליום. ביום עם פעילות לפחות 2 ליטר.
*אגוזים, שקדים וזרעים לא קלוי
*מזון מגוון בכל הצבעים.

לימודי נטורופתיה  מכללת כרכור, שיטה הלוקחת בחשבון את אורח החיים הכולל של המטופל, בגורמים נפשיים, סביבתיים ותזונתיים. טיפול נטורופתי אינו מתמקד בהקלת הסימפטום אלא בהבנת מקור הבעיה, מתוך התבוננות והבנה של אותו המכלול, והתחשבות באספקטים נפשיים, תזונתיים, סביבתיים וכן הרגלים של אורח חיים ופעילות גופנית.