סרפד, מלך הסופר פוד

מאת:
קרן פטר, הרבליסטית קלינית, רוקחת ולקטית מנחת הקורס לימודי צמחי מרפא – הרבליסט קליני במכללת כרכור.

הסרפד הוא צמח נפוץ מאוד בכל העולם, מלך מלכי הצמחים – תואר שניתן לו ובצדק.
אין הרבה צמחים כמוהו שיודעים לעשות את מה שכולנו מבקשים- גם וגם ומשתנה בין האנשים השונים. נשמע מוזר…. בלתי אפשרי… אבל הסרפד מוכר כצמח מרפא שימושי מאוד למגוון מצבי בריאות.
עשיר בוויטמינים ומינרלים- מחזק ובונה אבל מצד שני גם משיל ומנקה.
סיבי הסרפד משמשים לאריגת בדים ותיקים, השורש והעלים לצביעת בדים, הזרעים להכנת פודינג, נעלים לבישול וכל חלקיו לרפואה.
השערות העוקצניות של הסרפד מכילות חומצת נמלים והיסטמין, הצורבים את העור ועם זאת טובים לכאבי גב ושרירים תפוסים ופרוש שמו בלטינית הוא "לצרוב".

הסרפד, הצומח פרא בארץ, מטיל, אומנם, את עוקצו על כל מי שחווה אי-פעם את מגעו הצורב, אך עם זאת יש בו סגולות-מרפא מופלאות לגוף האדם. מסתבר כי דווקא בחומצתו הצורבת יש כדי לסייע להמרצת מחזור הדם, להקלה על כאבים, לצמיחת השיער ולתפקוד הכליות.

צריבתו של הסרפד הפכה אותו למנודה ולא רצוי בחצרות ובשדות, אולם תושביהם המקוריים של הלבנט והבלקן גילו את סגולותיו הנהדרות כבר לפני אלפי שנים, והפכו אותו לאורח קבוע במטבח ולתרופת סבתא.

מיני הסרפד הגדלים בארץ – כדורים, צורב וקרומי, מלבלבים בחורף ובאביב, ובעונות אלה גם נפוץ השימוש בהם. את חלקם מבשלים, בחלקם משתמשים לרפואות שונות ואילו את היתר מייבשים לשימוש בעונה החמה.
תפוצתו הרחבה בעולם הקדום הובילה את החברות המקומיות לגלות את סגולותיו הרפואיות הרבות ולהפוך אותו לשימושי במיוחד לריפוי מחלות דם, מחלות בדרכי השתן ומיני מחלות נוספים. תכולת הברזל והאשלגן הגבוהה וריכוז הוויטמינים הגבוה שבצמח הופכים את הסרפד למזון־על של ממש, שגם זמין ליד הבית.

סרפד – מזון על

עבור רוב האנשים סרפד הוא רק קוץ שעדיף להיזהר ממנו בטיולים שנתיים, אבל במסלול לימודי צמחי מרפא – הרבליסט קליני תלמדו את מה שעולם הרפואה הטבעית יודע כבר הרבה מאוד שנים כי הקוץ הזה מכיל הרבה יותר. סרפד – או בשמו הבוטני URTICA – הוא צמח בעל תועלות בריאותיות רבות ומגוונות שכדאי לכם להחזיק בבית :

• תורם לתהליכי ספיגה משופרים
• טוב לדלקות שתן
• מסייע לניקוי רעלים
• טוב לאנמיה וחוסר ברזל
• משתן ולכן מסייע לבצקות
• טוב לדלקות במעיים
• מסייע לאלרגיות במערכת הנשימה
• מסייע לאטופיק דרמטיטיס
• עשיר בברזל

בנוסף –
1. סרפד עשיר במינרלים, ובעיקר בברזל וסידן. סרפד עשיר גם בוויטמין C, המבטיח ספיגה טובה של הברזל בגוף ולכן יעיל נגד אנמיה, חוסר דם, חולשה ועייפות.
2. הסרפד עוצר דימומים, ממריץ את מחזור הדם ועשיר בכלורופיל – ולכן מחזק.
3. סרפד הוא צמח שמנקה את הגוף מרעלים דרך השתן, הוא מחזר ו"בונה דם" (מינוח סיני) ולכן טוב לבעיות עור כמו אקזמה ולדלקות מפרקים כמו גאוט וראומטיזם.
4. הסרפד טוב לנשים מניקות מאחר והוא לקטוגני (מרבה חלב).
5. סרפד מחזק ומזין את השיער (על ידי שטיפות בחליטה של עלי סרפד).
6. עלי הסרפד עוזרים בשלבי הריון מתקדמים כאשר סובלים מבעיות כגון: בצקות, חולשה, בעיות בזרימת דם ותפקוד עצל של מערכת העיכול. הסרפד בטוח לשימוש בשלבי הריון מתקדמים.
7. הסרפד עוזר במצבי אלרגיה, במיוחד במקרים של גירוי יתר נשימתי, מאחר והוא מחזק ומשקם את הריריות העוטפות את מערכת הנשימה מבפנים.
8. הסרפד משפר את זרימת הדם והלימפה ויש לו השפעה מעוררת ומחזקת של מערכת העיכול ומערכת העצבים. השפעה זו מחזקת את הגוף בהתמודדות עם מצבים שונים.

סרפד – איפה ניתן למצוא?

את הסרפדים לא ניתן למצוא בשווקים ובמרכולים; הדרך הבטוחה והמהירה להשיגם היא בקטיף בגנים ובחצרות. אפשר לקטוף אותם בעונה כמעט בכל שטח פתוח במרכז וצפון הארץ, לצד שדות חקלאיים ובקרבת מעזבות ושדות בור.
רק לשים לב- שזה לא שטח מרוסס.

מתי ניתן למצוא את הסרפד?

בלימודים במסלול צמחי מרפא – הרבליסט קליני נלמד שעלי הסרפד הצעירים מתחילים לנבוט אחרי הגשם הראשון בסתיו, והצמחים הבוגרים נשארים בגינות ובמעזבות עד סוף האביב. בראשית החורף העלים בשיאם והם ירוקים ורכים ובשפע.

במטבח
לפני כל שימוש בסרפד חשוב לקטוף אותו עם כפפות או לדבר עם הסרפד (כן, גם את זה לומדים במסלול צמחי מרפא – הרבליסט קליני) ולבקש ממנו להראות לנו איפה אפשר לקטוף עם ידיים חשופות ( עובד בוודאות) ולאדות אותו במשך כחמש דקות

1. אפשר לשתות תה סרפד – חליטה של עלי הסרפד – ועל ידי כך ליהנות מכל התועלות של הצמח ולזכות בערכים תזונתיים נהדרים
2. נבטי הסרפד לא צורבים ונאכלים חיים בשלמותם בסלט רענן.
3. אפשר להשתמש בסרפד גם להכנת מרק ירקות עשיר: ב־20 הדקות האחרונות של הבישול מוסיפים את העלים לאחר שנקצצו. העלים מעניקים למרק צבע מצודד, טעם ירוק וטרי וסמיכות נהדרת.
4. אפשר גם לעשות בהם מלית פשטידה, ובמי החליטה להשתמש להכנת בצק הקלתית שבתחתיתה וכך לקבל גוון ירקרק וטעם מובחן
5. להכנת קציצות מסרפדים מתחילים בשטיפה יסודית של קילוגרם עלים, חליטה קצרה וסינון של הנוזלים. אחר כך קוצצים היטב את העלים החלוטים ומוסיפים בצל אחד קצוץ ומטוגן, שתי ביצים, חצי כוס קמח תירס או סולת, מלח ופלפל ומערבבים היטב לעיסה אחידה; אם יש צורך להסמיך את העיסה, מוסיפים עוד מעט סולת או קמח תירס. יוצרים קציצות ומטגנים בשמן זית משני הצדדים. מגישים עם לימון, יוגורט סמיך ופרוסות עגבנייה בשלה.
6. עלי הסרפד למעשה משמשים גם כתחליף לתרד או לעלים ירוקים אחרים בחביתה, כמילוי לבורקס בשילוב גבינה. כמו כן אפשר לבשל אותם עם עלי חורף ירוקים נוספים, שום ובצל ואז להניח כף גדושה מהתבשיל על תלולית אורז לבן.
7. מהזרעים הבשלים בעונתם ניתן להכין פודינג/ דייסה נפלאה משולבת עם חלב אורז או חלב קוקוס עשיר והפתעות של פירות ואגוזים בתוכו.

הסרפד בארון התרופות

על-פי מחקר גרמני, יש בסרפד גם מינרלים, הממריצים את פעילותן התקינה של הכליות, ואילו הסידן וויטמין איי, המצויים אף הם בו, תורמים לחיזוק העצמות ולשיניים בריאות.

כמו כן, הסרפד משמש לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית.

ניתן להכין חליטה משורש הצמח לשטיפת השיער נגד קשקשים, נשירה ולחיזוק השיער.

ניתן לשלב סרפד בטינקטורה צמחית, שזו תרופה צמחית המורכבת על ידי הרבליסט/נטורופת לטיפול בבעיות עוריות ובדלקות מפרקים. נטורופת גם יכול להכין מהסרפד קרם למריחה על פצעים מדממים וטחורים.

ולבסוף, מרשם בדוק מן הצמח המופלא הזה: יש לצקת מים רותחים על כמות בת שתי כפיות של עלי-סרפד יבשים, להשרות במשך חמש דקות ולסנן. זו כל המלאכה כולה. יש לשתות ספל אחד של המרקחת הזו בבוקר, על קיבה ריקה, וספל שני בערב, לפני השינה, ולהתמיד בכך במשך ארבעה שבועות תמימים.