מבוסס על המאמר:
Thinking About Drugs And Addiction
מאת:
דר' ריצ'רד גריי,
היוצר של תכנית ברוקלין לטיפול בהתמכרות.
ד"ר גריי מרצה קבוע בכנסים ארציים ובינלאומיים העוסקים בהתמכרויות. שירת במשך יותר מעשרים שנים במחלקת המבחן בארה"ב, ברוקלין, ניו יורק. כיום הוא עוזר פרופסור למשפט פלילי, אוניברסיטת פיירלי דיקינסון. תואר ראשון בפסיכולוגיה ממכללת סנטרל, פלה, IA;
תואר שני בסוציולוגיה מאוניברסיטת פורדהאם, ברונקס, ניו יורק
תואר דוקטור בפסיכולוגיה ממכון האיחוד, סינסינטי, אוהיו.
מתרגל NLP מוסמך ומהפנט אריקסוני מוסמך.
חתן פרס קהילת NLP העולמית לשנת 2004 בחינוך;
מחבר הספר: חקירות ארכיטיפיות Routledge, 1996) ) ומאמרים נוספים רבים.
בהמשך למאמר הקודם בנושא:
דר' גריי על NLP, סמים והתמכרויות
המאמר שלפניכם דן בחלק הפרקטי יותר טיפול NLP במצבי התמכרות שונים:
NLP , התמכרות ומדעי המוח
בשנים האחרונות מדעי המוח קוגניטיביים שופכים אור משמעותי על בעיות ההתמכרות ושימוש בסמים. מחקרים אלה גילו קשר הדוק בין התמכרויות לסמים, נטייה להתמכרות, התנהגות כפייתית, ודפוסים נורמליים יותר של תגמול ומוטיבציה, מצבים שמנגנון התשוקה מתווך על ידי נוירונים במוח התיכון המייצרים דופמין.
במשך זמן רב האמינו שאנשים מתמכרים לסמים או חומרים והתנהגויות אחרות מכיוון שהם גורמים להם להרגיש טוב. אמנם זה בהחלט חלק מהסיבה, אבל זה לא מסביר מדוע, גם לאחר שחומרים או התנהגויות מפסיקים לייצר את אותה תחושה, אנשים ממשיכים לחפש אחריהם. הפרשנות 'להרגיש טוב' של התמכרות התנהגותית מפרה כמה מהעקרונות הקרדינליים של הפסיכולוגיה ההתנהגותית. כל סם ממכר, כל התמכרות התנהגותית וכל התנהגות נלמדת, כפופים להרגלים. המשמעות היא שככל שיש לך יותר חשיפה למשהו, כך הוא הופך להיות פחות יעיל. כאשר התנהגות מפסיקה להיות מתגמלת, ההתנהגות הופכת פחות סבירה. בשלב מסוים, הגירוי מפסיק לעורר את התגובה המאומנת והתגובה כביכול כובתה.
על פי הנחה זאת, רוב החומרים הממכרים ורוב ההתמכרויות ההתנהגותיות צריכים היו להיעלם מעצמם מכיוון שהם מתגמלים פחות ופחות לאורך זמן. עם זאת, למרות שלאורך זמן מכורים מדווחים על הפחתה בהנאה מהחומר או מההתנהגות הממכרת, הם מתלוננים שהם עדיין מתאווים להם. הבנה זו הובילה את החוקרים להתמקד לא בתענוג שהחומרים או ההתנהגות יוצרת, אלא ביכולתם ליצור תשוקה או רצון. גורם זה, התשוקה או הרצון, הוא המתווך על ידי מערכת הדופמין במוח.
באופן כללי, חוקרים מצאו כי מערכת הדופמין מגיבה בעוצמה לתגמולים חדשים. בכל פעם שתגמולים מופיעים בהקשר לא צפוי, נוירונים אלה מגיבים נמרצות. המוח מחפש "את ההבדל שעושה את ההבדל". אם גירוי מנבא תגמול באופן מלא או אם הוא מנבא ירידה בתגמול, התגובה העצבית פוחתת ולעתים קרובות נעלמת – זהו השורש העצבי של הרגל. אם הגירוי מנבא תגמול שנראה מהימן אך עולה בערכו ביחס לתגמולים האחרונים האחרים, הנוירונים שוב מגבירים את עוצמת תגובתם.
מכאן שחידוש הוא חלק מכריע מהערך המוענק להתנהגויות ולחומרים ממכרים. מנקודת מבט יונגיאנית, לואיג'י זוג'ה (1990) מקשר בין התמכרות לניסיון לחוש התעלות. מכורים מחפשים לעיתים קרובות נקודת מבט רוחנית חדשה אך בסופו של דבר נלכדים בסיוט צרכני.
NLP, חיזוקים וסיפוקים
חוסר עקביות של תגמול משקף את הרעיון ההתנהגותי הסטנדרטי של לוחות הזמנים של החיזוק. לאחר שהתבססו התנהגויות באמצעות חיזוק פשוט, ניתן לשפר את החזרה האפשרית שלהם על ידי שינוי התדירות או לוח הזמנים של החיזוק. כלומר, במקום לתגמל כל משפט נכון אפשר לתגמל כל תגובה שלישית נכונה או כל תגובה שקורה 10 שניות לאחר הראשון. לוח זמנים לחיזוק מסוג זה קשור להתנהגויות מתמשכות ולעיתים כפייתית.
בעולם ההתמכרות, המפגשים הראשוניים עם ספקי החומרים הממכרים, לא תמיד מספקים שיאים. חוסר עקביות זה מגביר את כוח הציפייה. העוצמה הגדולה יחסית של התנהגויות ממכרות, לעומת חוויות חיים רגילות, מביאה את המכורים לסמים לצפות ולהעדיף אותם על פני תגמולים ארציים יותר.
התנהגויות ממכרות נוטות להופיע לאחר חשיפה אינטנסיבית לחומר או להתנהגות. למרות שיש דברים כמו למידה חד-פעמית של תגובות ממכרות, ההתנהגויות הכפייתיות הנכנסות תחת הכותרת: התמכרות, נוטות להתבסס על חוויות מרובות, במיוחד כאשר חוויות אלה חוזרות על עצמן בתדירות גבוהה לאורך זמן קצר.
תובנה חשובה נוספת ממדעי המוח צריכה להיות מוכרת לעוסקים ב- NLP העדפות וערכים מנוסים בצורה היררכית. פירוש הדבר שאנחנו מקנים ערך פחות או יותר לפעולות ולחוויות שונות. ב- NLP אנו מתארים היררכיות העדפות אלה במונחים של קריטריונים ערכיים. לטענת מרבית החוקרים, בעיית ההתמכרות מורכבת באופן המרכזי ביותר מכך שההתנהגות הממכרת או החומר מוערכים עד כה עד שהוא 'מקרין' מערכות תגובה רגילות.
טיפול NLP בהתמכרות
היסטוריה המוקדמת של NLP ריצ'רד באנדלר וג'ון גרינדר העלו מספר הצעות לגבי אופן הטיפול בהתמכרות. בשנת 1972 הם הציעו כי ניתן לטפל בהתמכרויות על ידי יצירת תגובה חזקה יותר, נגישה ומיידית יותר מהחומרים או ההתנהגות הממכרת עצמם. תפיסה זו עמדה בבסיס תוכנית ברוקלין.
אחת היישומים המוקדמים של NLP לטיפול בהתמכרויות הייתה רפורמה של שישה שלבים שהוצגה על ידי שלי שטרנמן בספרה משנת 1990, NLP לטיפול באלכוהוליזם.
השילוב של ששת השלבים, ממשיך לשמש לטיפול בהתמכרויות ועבודות על ידי גיוס עזרה למוח הלא מודע, כפי שהוא מאופיין בחלק האחראי לבעיה, כדי לייצר חלופות שימושיות יותר. שתממש את הכוונה החיובית המקורית של ההתנהגות. התהליך זכה לביקורת מבחינת נטייתו לפצל באופן מלאכותי את האישיות ואת האוריינטציה האלופטית הכללית שלה.
גישה אחרת ואלגנטית יותר להתמכרויות הועלתה על ידי קונירה ותמרה אנדראס בספרן Core Transformations"" משנת 1994. גישה זו מציעה לחשוף סדרה של מחליפי תוצאה מהתנהגות הבעייתית שתוביל בסופו של דבר לערכים וחוויות עמוקים ברמת הליבה. ניתן להבין את ערכי הליבה הללו ככוונה החיובית האולטימטיבית של ההתנהגות. לאחר הכרתו, ערך הליבה יכול להיות התוצאה הפעילה שאליה יופנו אנרגיות אורגניזם.
מנקודת מבט יונגינית ויצירתית, שתי הגישות הללו מתייחסות לרמת חוויה ארכיטיפית שניתן להשתמש בה להפניית אנרגיות מודעות ובלתי מודעות לכיוון שתואם הרבה יותר את ארכיטיפ העצמי העמוק (גריי, 1996, 1997). בשילוב של ששת השלבים הגישה מתבצעת מחוץ לתודעה מתוך ציפייה שכל החלקים יוכלו לנהל משא ומתן על תשובה יעילה ואלטרנטיבית להתנהגות הבעיה ואז להחליפה. . הגישה של Core Transformation עובדת מתוך ההתנהגות הבעייתית כדי להגיע לאחת מכמה חוויות מודעות שלמות אפשריות, ערך ליבה המשמש לספק כיוון חדש להתנהגות. בגישה זו מעירים ומכירים משהו הרבה יותר קרוב לחוויה מודעת של העצמי העמוק.
שתי הגישות, לעומת זאת, בגלל נקודת המוצא שלהן בפתולוגיה, תקועות בייצוג יחסי ולא שלם של אחדות ובכמה שכבות התנגדויות מחלקים שיש לטפל בהם כדי לסיים את התהליך. לאור זאת, שאלה תוכנית ברוקלין, ששאבה השראה מ- Core Transformation: "כיצד נוכל לחשוף את העצמי האחוד, את הכיוון האישי העמוק ש- Core Transformation חושפת בהצלחה וכיצד אנו יכולים להפוך אותו להקשר ההתנהגות המגדיר מבלי להתחיל עם המצב הבעיתי?".
בסופו של דבר, התוכנית תוכננה כך שתבנה מערך שיעורר תחושה של העצמי העקבי העולה בקנה אחד עם רעיונות הצמיחה האישית שהוגדרו על ידי סי ג'י יונג ואברהם מאסלו. משאב זה ישמש כדי לספק מצב אשר לא רק ימסגר את תהליך ההתמכרות, אלא גם ימרכז את הפרט בחיים שהוא או היא ימצאו משמעותיים לאורך זמן.
מצב כזה יכול להיווצר על ידי רצף של חוויות חיוביות. על ידי עיגון התחושה המרוממת של אותן חוויות, ואיסופן למשאב יחיד שיתמוך בתחושת המסוגלות של הפרט. אם רצף החוויות החיוביות יבחרו בקפידה, הן יהיו מסוגלות לעורר אצל המתמכר או המתמכרת כיוון ותחושת צמיחה חדשה ומשמעותית.
לימודי nlp: מכללת כרכור, התמחות במקצוע רב עוצמה
רוצה להתמחות בתחום טיפולי רב עוצמה?
NLP מאפשר תקשורת עם הלא מודע והוכח כמאוד יעיל ביצירה של תהליכי שינוי מהירים ויעילים שנשמרים לאורך זמן. NLP יכול לעזור במגוון תחומים כמו – בעיות נפשיות, מערכות יחסים, שינוי הרגלים, התמודדות עם התמכרויות ועוד.
לימודי NLP, מכללת כרכור הם מן המקיפים והמעמיקים בארץ.
שיטת הלימוד מתבססת על רכישה והטמעה של כלים מגוונים ומיומנויות, המקנים הפנמה ויישום יעילים ומהירים תוך התנסות חווייתית.