מכללת כרכור | דלקת מפרקים ניוונית | Osteoarthritis

Osteoarthritis – מחלת מפרקים ניוונית כרונית שחיקתית הניכרת בהתנוונות הסחוס במפרק ובעצם הסמוכה ויכולה להוביל לכאב ולנוקשות. במהלך דלקת מפרקים ניוונית, מופר שיווי המשקל המבני בסחוס המפרקי. תאי הסחוס פועלים ליצור מוגבר של חומרי גלם חדשים ליצירת סחוס אך במקביל הם מייצרים אנזימים המעכלים את הסחוס. מעגל היצור והעיכול המוגבר של הסחוס מסתכם בירידה בכמות הסחוס. רקמת העצם הסמוכה הופכת דלילה וחסרה. 

דלקת מפרקים ניוונית: תסמינים

כאב המתחיל במפרק בודד ולא מערכתי מפושט, מחמיר בפעילות גופנית ומטיב עם מנוחה. נפוצה בעיקר במפרקים הנושאים משקל, עודף משקל מחמיר את התסמינים. הכאב הקשה ביותר הוא בלילה בעת שינה. הכאב מתואר ככאב עמוק או כתחושת שריפה הקשורה לשרירים ולגידים של האזור.

התלונה השנייה בשכיחותה היא נוקשות.
עם התקדמות המחלה תופיע נוקשות ומגבלות תנועה במפרקים וכן רעשים וחריקות (קרפטציות).

התהליכים במפרקים הפגועים עשויים לחולל דלקת שתפגע בשאר חלקי המפרק ותתבטא בנפיחות, חום מקומי, אודם של אזור המפרק ונוקשות. בתחילה תופיע הנוקשות לאחר מנוחה ובשלבים מתקדמים יותר תהפוך להיות תמידית. נפיחות – יכולה להיות נוכחת לסירוגין או קבועה. במידה ודלקת הפרקים הניוונית נמשכת מספיק זמן המפרק עובר גם תהליך של דפורמציה מבנית. וכמובן איבוד טווחי תנועה.

דלקת מפרקים ניוונית: אטיולוגיה

סיבה נפוצה היא שחיקה בעקבות פעילות פיסית חוזרת, בעיקר אצל ספורטאים הדוחקים עצמם לפעילות עצימה בלי תחזוקה נכונה של הגוף:
תזונה
מנוחה
מתיחות.

תזונה דלה וטראומה למפרק הן גם סיבות נפוצות, ניתן להבחין בעיקר אצל אוכלוסייה יותר מבוגרת.

דלקת מפרקים ניוונית: אפידמיולוגיה

בכ- 80% מהאוכלוסייה מעל גיל 65 ימצאו סימנים בצילומי רנטגן לדלקת מפרקים ניוונית באחד או יותר מהפרקים בגוף, אך רק ב 60% מהם יופיעו גם תסמינים.

דלקת מפרקים ניוונית המופיעה בגילאים צעירים היא לרוב משנית לפגיעה טראומטית במפרקים. OA הינה מחלה אוניברסלית וכל אחד יחלה בה אם יחיה מספיק זמן. במחקר שביצע משרד הבריאות האמריקאי ב 2008 הוערך ש 46% מהציבור הבוגר האמריקאי צפוי לפתח דלקת פרקים ניוונית לפחות בברך אחת עד לגיל 85.

דלקת מפרקים ניוונית: אבחון

לאבחון המחלה נגיע לרוב לאחר לימוד ההיסטוריה הרפואית וביצוע בדיקה גופנית. לעתים נזדקק גם לביצוע בדיקות מתקדמות כולל בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה. במהלך ההיסטוריה נלמד בין היתר כיצד החלו הסימנים והתסמינים, מה אופיים, מה מקל ומה מחמיר אותם ועוד.

בבדיקה גופנית – נחפש אחר נפיחות, רגישות, הגבלה בתנועה ואי יציבות. במידת הצורך נבצע בדיקות הדמיה. ברוב המקרים צילום רנטגן רגיל יספיק לצורך ביצוע האבחנה.

להלן הסימנים שנחפש בצילומי הרנטגן: היצרות אסימטרית של מרווח בין פירקי, סקלרוזיס סוב-כונדרלי, ציסטות סוב-כונדרליות, אוסטאופיטים בגבולות המפרק. לעיתים נבחין בעדות לפגיעות קודמות.

יש לקחת בחשבון שבמרבית האוכלוסייה המבוגרת ימצאו סימנים לדלקת מפרקים ניוונית ללא תסמיני מחלה. אין בדיקות מעבדה המזהות דלקת מפרקים ניוונית אך לפעמים יערכו בדיקות דם ובדיקת הנוזל הסינוביאלי כדי לשלול מחלות אחרות של המפרקים או על מנת לזהות את אותן מחלות העשויות להיות הגורם לתסמינים או לדלקת פרקים ניוונית שניונית.

דלקת מפרקים ניוונית: טיפול קונבנציונאלי

הטיפולים הנהוגים מטרתם הפחתת כאב, מניעת החמרה במצב המפרקים ושיפור של תפקודם. מתן משככי כאבים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים או במקרים חריפים מתן סטרואידים הם חלק מפרוטוקול טיפול בדיוק כמו בדלקת מפרקים ראומטית.
כירופרקטיקה יכולת לתת מענה למגבלות ולסימפטומים שיש לחולים במחלה זו. כירופרקט ידע לשפר את טווח התנועה, להחזיר את האיזון הנדרש לשרירים הפועלים על המפרק ובסביבתו ולהמליץ ולכוון לגבי שינויים נדרשים באורח החיים: דיאטה
פעילות גופנית מתאימה.

הפחתת משקל הגוף נועדה גם כדי לצמצם את העומסים על המפרקים נושאי המשקל. לעתים משתמשים בעזרים דוגמת מקל הליכה או הליכון כדי להפחית נשיאת משקל על מפרקים פגועים ולהקל על תפקוד יום יומי של חולים דלקת מפרקים ניוונית או במקבעים שונים כדי לאפשר מנוחות קצרות למפרקים. מנוחה מקלה על הכאבים בתנאי שהיא מלווה בפרקי אימון והתעמלות למניעת נוקשות וחולשה במפרקים.

לימודי נטורופתיה  מכללת כרכור, שיטה הלוקחת בחשבון את אורח החיים הכולל של המטופל, בגורמים נפשיים, סביבתיים ותזונתיים. טיפול נטורופתי אינו מתמקד בהקלת הסימפטום אלא בהבנת מקור הבעיה, מתוך התבוננות והבנה של אותו המכלול, והתחשבות באספקטים נפשיים, תזונתיים, סביבתיים וכן הרגלים של אורח חיים ופעילות גופנית.