fbpx

התחדשות באמצעות ניקוי רעלים

 


מאת:

שרון צור – נטורופת RNa, ND מרצה בתזונה ולפטריות מרפא, מרצה במסלול לימודי נטורופתיה, מכללת כרכור.

במעגל השנה עונות האביב והסתיו הן עונות של החלפה, שינוי והתחדשות. הטבע משיל מעצמו את מאפייני החורף או הקיץ ומתכונן לעונה הבאה.
כעת, בעונת האביב לאחר חורף המאופיין בשעות חושך ארוכות, אכילה מרובה ופחות תנועה ואור שמש זה הזמן להתכונן לאביב בו באים לידי ביטוי ההזנה של החורף ומבחינים פריחה, צמיחה והתחדשות לפני בואו של הקיץ החם והמייבש.
גופינו, כחלק מהטבע מתכונן לעונת הקיץ. כשם שמנקים את הגינה מעשב שוטה שפרח בעונת החורף ומכינים לפריחה האביבית כך נהוג גם להכין את גופנו לעונת הקיץ.
בעונת האביב ניתן למצוא שפע של עלים ירוקים טריים בחנויות האורגניות ושפע של ירקות ופירות המזינים את הגוף ומסייעים לתהליכי ניקוי.
ניקוי היא הדרך העוצמתית ביותר לפנות ולנקות רכיבים לא רצויים מהגוף ולאפשר התחדשות. תהליך הניקוי משפר את האנרגיה והחיוניות, מאפשר תחושת קלילות וחינניות, משפר את מראה העור ומקנה לו מראה זוהר ובריא.

תהליך ניקוי הוא עוצמתי ורצוי לבצע אותו עם ליווי של איש מקצוע מנוסה בעיקר אם יש מחלות רקע או צורכים תרופות מרשם על בסיס קבוע. עם זאת ניתן לעשות תהליך ניקוי בבית ע"י שימוש במגוון מזונות.
תפריט ניקוי נבצע במשך 10 ימים ועד 3 שבועות.

מזונות המסייעים לניקוי רעלים

ירקות: עלים ירוקים (סלרי, בייבי, כרוב, קייל) ונבטים (מכל הסוגים, צבעים ומינים) מומלץ לצרוך אותם טריים ולא מבושלים או מחוממים, תהליך החימום הורס חלק מהוויטמינים ומהאנזימים ופוגע בכלורופיל (הצבע הירוק של העלים) המסייע בניקוי וטיהור. מומלץ לצרוך בסלט או בשייק.
נמנע משימוש בירקות פחמימתיים (תפו"א ובטטה), סולניים (חצילים, פלפלים ועגבניות) יתר הירקות מותרים בצורה טרייה מבושלת או מאודים.

פירות: פירות הם מזונות טעימים, מתוקים וחלקם יכולים לסייע בתהליך הניקוי. יש לזכור כי פירות הם מקור עשיר לסוכרים שמהם נרצה להימנע בתהליכי ניקוי. פירות מומלצים: תפוח עץ, אגס, אבטיח, פירות יער (דלים בסוכר). פירות יער נחשבים למזונות על, הם דלים בסוכר ועשירים בנוגדי חמצון. מומלץ לצרוך טריים או קפואים, בשייק, בסלטים או בכל דרך אחרת בה הם אינם עוברים חימום או בישול.
נמנע משימוש תות שדה, אפרסק, פירות טרופיים, פרי הדר (פרט ללימון), שזיפים ובננות.
בתהליך הניקוי נוהגים להגביל את צריכת הפירות לעד 3 ביום (בגלל הסוכרים) פירות יער ניתן לצרוך ללא הגבלה.

חלבונים: מקור החלבון בתהליך בניקוי הוא מקטניות מסוג עדשים (מכל הצבעי – כתומות, ירוקות, שחוקרות) שעועית (מאש, אזוקי). חלבונים מהחי בכל צורה שהיא אינם מותרים בתהליכי הניקוי מאחר ואנו רוצים לנקות ולא להכניס שומן, ריסוסים, הורמונים, אנטיביוטיקה וכד'…
את הקטניות מומלץ להשרות המים ולהנביט עד שמופיע שורשון באורך של כסנטימטר.

פחמימות: הפחמימות המותרות בתקופת הניקוי הן: קינואה, אורז מלא, כוסמת. בתהליך הניקוי נמנע בצריכת גלוטן, לחמים ומאפים.
את הדגנים מומלץ להשרות במים כ- 6 שעות לפני בישול ולהחליף את המים כמה פעמים.

דוגמה לתפריט ניקוי רעלים

בוקר
על קיבה ריקה: מים בטמפ' החדש עם כף מיץ לימון וכפית שמן זית.
מיץ ירקות עשיר
או
שייק המכיל פרי אחד (רצוי תפוח עץ) וירקות במיוחד עלי בייבי, נבטים קייל, מלפפון
או
סלט ירקות עם נבטי עדשים.

ארוחת בינים
פרי + 5 שקדים
או
שייק או מיץ

צהרים
-קטניה + דגן: עדשים או שעועית מאש או אזוקי עם דגן (אורז, כוסמת, קינואה) + סלט ירקות עשיר, ירקות מאודים, אפויים (לא לחרוך), מוקפצים, מבושלים.

ביניים
שייק או מיץ
או
פרי + 5 שקדים
או
סלט ירקות

ארוחת ערב
מרק ירקות עם אורז
או
קטניה עם דגן וסלט ירקות
או
שייק
או
דייסת אורז

נקודות חשובות:
– מומלץ לסיים ארוחות 3 שעות לפני מועד השינה.
– להקפיד על שתיה מספקת של מים ו/או תה צמחים. תה צמחים יכול לסייע בתהליך בניקוי אם נבחר הצמחים בעלי פעילות מנקה כגון: סרפד, שומר, עלי שן ארי, רוזמרין, תה ירוק.
ניתן להמתיק את התה עם עלי סטיביה.
– בתהליך ניקוי לא נהוג לצרוך תוספי תזונה באופן כללי בפרט לפרוביוטיקה או פורמולה של צמחים מנקים.
– ניתן לשלב "מזונות על" המסייעים לתהליך הניקוי כגון: מורינגה, כלורלה, ספירולינה ואבקות של צמחים ירוקים. מוסיפים אותם לשייקים במהלך היום.
– בתקופת הניקוי כדאי לבחור תקופה בה יש פחות עומס, מנוחה חשינה טובה חשובים לתהליך הניקוי ולהתחדשות הגוף.

לאחר סיום הניקוי לחזור בהדרגה למזון מערבי, בשלושה ימים הראשונים לאחר הניקוי להוסיף סוגי קטניות, ביום החמישי להוסיף דגים או ביצים לתפריט ולהמשיך להרבות שירקות טריים לאורך כל הקיץ.
תהליך ניקוי המותאם ע"י איש מקצוע עושה את הניקוי ליעיל ומדוייק יותר עבורכם.
חג אביב שמח.

מוזמנים להצטרף אלינו, לימודי נטורופתיה במכללת כרכור, לימודים תיאורטיים לצד התנסות מעשית
נשמע לכם מעניין? הזמן להתקשר ל 072-3924690 ולעשות צעד גדול לקראת מקצוע מתגמל ומעשיר.

קראו עוד:

לימודי נטורופתיה |  לימודי תזונה טבעית |  פסיכותרפיה לימודים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן