מאת:
קרן פטר,
הרבליסטית קלינית, רוקחת ולקטית
מנחת הקורס לימודי צמחי מרפא – הרבליסט קליני במכללת כרכור
מספרים על אדם חרוץ שאהב ביותר את גינתו.
יום אחד חלה אותו האדם ונפל למשכב. נח, שתה מהתה המומלץ ולא השתנה דבר. שלח לקרוא לרופא לקבל מתרופות המרשם.
הרופא הגיע בדק, רשם והשקה אך שוב לא הגיע הישועה. החל נופל לעצבות ורחמים עצמיים.
שואל עצמו מה הוא חטאי זה ולמה מחלה ארורה זו באה אליי.
אנשי הכפר ששמעו על מצבו ספרו לו על שכנו שהיה עושה קסמים בצמחים ועזר לרפא אנשים ששום דבר לא נתן מזור למחלתם.
אך הוא, הוא שנא שנאה עזה את שכנו ולא הבין כיצד אדם שלא מטפח גינתו, שלא עוקר את אלו השוטים, הרעים יכול להיות רופא גדול ולא הסכים לקבל עזרתו. הזמן חלף ומחלתו נשארה, ככל שהימים עברו גינתו החלה מתכסה פרא, פרחיו היפים נבלו ללא השקיה וטיפול.
עצבותו הלכה וגדלה עד כדי כך שהסכים להנמיך ראשו וללכת לשכנו, אויב גינתו.
בהגיעו לשכנו נתקבל בסבר פנים יפות.
השכן חייך לשכנו ואמר : טוב שבאת הלום, חיכיתי לך. הבא נצא לגינתי הנאה ואגלה לך את סודי.
בשמע מילים אלו חולנו בלע את רוקו בחשבו איך מעז הוא לקרוא לאי הסדר הרע הזה גינה אך חשב שאם הגיע עד הלום אין טעם להרגיז מארחו ויצא מדדה אחריו לגינה. יצאו החוצה ומארחו החל לקטוף מכל עבר ולהתקין מאכלים וחליטות לשכנו החולה ותוך כדי מסביר הוא על סגולותיהם – צמח זה בכוחו לנקות את הכבד, ובזה לטהר את הגוף, זה יחזק וזה יזין כי חלשת, זה ישפר את מצב רוחך וזה יוסיף טעם ויערב לחיך. ובעודו מאכיל ומשקה את שכנו החל גוער בו באהבה: אתה גינתך יפה ופורחת כל השנה, כל יום נלחם אתה בעשבי הבר מלחמת חורמה, עודר, גורף, עוקר והעיקר שלא יהיה שום דבר שאתה אינו מוצא אותו מתורבת ויפה. עד כדי כך שיגעונך גדל שהתחלת להשתמש ברעלים ולשפכם לאדמה, אדמתנו ובלבד שלא יהיו האלה הקורא אתה להם רעים ושוטים. הגד לי נא החושב אתה שאמנו האדמה ואבינו בשמיים יכלו לשים משהו שאינו במקומו. האם גאוותך ואופנת הגינה סימאו את עינייך וענוותך. ראה את גינתי, מאכל, מרפא וצוף לדבורים ולציפורים, איני מגרשם מגינתי מפחד על צמחיי אלא להפך. לעיתים גם אני מסדר ומנקה את הגינה, נותן מקום גם לצמחים העדינים והקטנים שהגיעו אומנם אינה מסודרת כשלך אך את מירב זמני איני משקיע במלחמה אל מול הטבע אלא בלמידה על מיהו ומה פועלו של השפע הניתן לנו.
התבייש ונכלם אותו האדם, חייך לשכנו ואמר: תודה, מבין אני עכשיו ואף חושב שמחלתי הייתה נחוצה ויתכן שבאה לי מכל הרעל ששפכתי לאדמה , תודה לך שכני. אלך הביתה ואעקור את כל צמחיי כי האדמה יודעת טוב יותר. חייך רופא הצמחים שלנו ואמר אין צורך בהסלמה. אוהב אתה את גינתך ואת פרחיה היפים, גם אני נהנה מהם עד מאוד, אך השאר מרחב של חסד למתנות האדמה והם בתמורה יחזקו את גינתך. התחבקו השכנים כמו שלעולם לא עשו והבטיחו לשמור על חברותם וגינותיהם.
אנשים אלו עברו מהעולם אך סיפורם נשמר לאורך דורות בכל כפריי האזור ואף נדד למרחקים ובכל מקום אליו סיפורנו הגיע אנשים החלו לגדל את הגינות היפות והחזקות ביותר כי למדו מהסיפור ונתנו למתורבתים ולפראיים גם יחד מקום.
בגינתי השתולה במיטב ירקות העונה הנותנת לנו חסות, מנגולדים, צנונים ועוד היבול הרב ביותר ושנמשך עוד ועוד ועוד הוא דווקא הבר.
אין זה אומר שאיננו מנכשים ומסדרים אך פיתחנו הרגל תמיד להשאיר פתח וקצת מצמחי הבר לאורך כל השנה שיפרחו ויפיצו זרעיהם וכך יחזרו כל שנה.
בעצם יש לנו מתנה כפולה- כל שנעקר ונגזם הולך למטבח למוקפץ טוב, למרק, לחליטה
וככה גם כשהירקות בשפל והברוקולי נגמר תמיד יש מאכל.
בעצם אין זה משנה אם גרים אתם באמצע העיר או בכפר אם יש לכם גינת בניין או גינת ורדים עשבי הבר מגיעים לכל מקום, נגישים לכולם ולא רק מהווים מזונות על מלאי ויטמינים ומינרלים שיחזקו את גופנו אלא מהווים גם הזמנה לחיים השונים להגיע ולתת מצבעם, אם תתנו לבר לפרוח חיפושיות, פרפרים וציפורים יבואו לבקר ויענגו את חושינו במעוף, צבע ושיר.
אז מה יש לנו בגינה?
סלק מצוי, חומעה, חרדל, כרוב, חלמית, סרפד, כוכבית, ירבוז, כף אווז, עולש, מרור, חסה, חרצית ועוד ועוד.
סלק בר- סלק מצוי
איפה מוצאים?
בכל מקום מצפון הנגב וצפונה, הצמח אוהב את חברת האדם וניתן למצאו בגינות, בשדות מושקים, צידי דרכים ומעזבות.
מה אוכלים?
עלים, גבעולים ושורשים.
זמן ליקוט
עלים וגבעולים: מנובמבר ועד פריחה (מרץ- אפריל)
שורשים: ככל שהצמח צעיר יותר – דצמבר- פברואר.
איך מזהים?
באופן מפתיע, או שלא, הסלק נראה כמו סלק כמו העלים שיש על הסלק הנקנה בסופר, יש כאלו הקוראים לו תרד בר ועליו אף מזכירים את התרד או את עלי הבייבי שבסלט שהם אכן מרכיב בתערובת. זה העלה שבאופן הברור ביותר יראה לכן שיש כזה גם בסופר.
הצמח מתחיל כשושנה ולאחר מכן מפתח גבעול עם עלים פשוטים וקירחים (ללא שערות ) צבע העלים ירוק כהה ולעיתים עם עירוק אדמדם. ביניהם יוצא לאחר מכן הגבעול העולה ואיתו העלים המסורגים (יעני פעם זה, פעם זה ).
ממין בר זה תרבתו את הסלק המוכר לנו היום ואף סלקים נוספים כגון סלק הסוכר, סלק הבהמות שמשמש להזנת פרות ושורשיו ענקיים וסלק הגינה המוכר לנו מהגינה והסופר.
איך אוכלים?
מתכון סלקים – אחד המתכונים החביבים עליי במטבח הערבי הוא סמבוסקים ממולאים בתרד בר.
כיצד מכינים?
מכינים בצק (האינטרנט מלא בשלל מתכונים)
בזמן שהבצק נח מלקטים סלקי בר, שוטפים וקוצצים לרצועות דקות.
מטגנים בצל על האש עד להשחמה ונוסיף את עלי הסלק להקפצה למספר דקות.
נוסיף מלח ופלפל וניתן לתערובת קצת להתקרר.
לאחר שהורדנו מהאש נוסיף מיץ לימון, עוד קצת שמן זית טרי, כמון ואפשר פלפל ירוק חריף קצוץ דק דק. נלוש קצת את התערובת בידיים לספיגה של כל הטעמים.
לאחר שכל הרכיבים מוכנים נעשה מהבצק כדורים שיפתחו לקוטר של כ8 ס"מ. במרכז כל עיגול נשים כף מהתערובת ונקפל לצורה של אוזן כמו אוזן המן..
נסדר את הסמבוסקים על תבנית ונחורר אותם קצת עם מזלג. נכניס לתנור ב180 מעלות לכחצי שעה.
תלוי בתנור אך לעיתים רצוי אחרי 10-15 דקות להפוך את הסמבוסקים לצד השני. ניתן ואף רצוי להגיש עם מטבלים.
שומר בר
את השומר ניתן לזהות בקלות על ריחו האניסי העז. מין שילוב מנצח של שומר ושמיר, רענן, ירוק ומזמין לקטיף ונשנוש.
איפה מוצאים?
פזור לאורך הארץ כולה, אוהב צידי דרכים ומעזבות.
מה מלקטים?
עלים צעירים, פרחים וזרעים.
זמן ליקוט
את העלים מתחילת החורף.- מרץ, אפריל.
פרחים- פורח כל הקיץ ולעיתים אף נמשכת פריחתו לסתיו
זרעים- אוגוסט- נובמבר.
השומר בולט בנוף בגובהו (יכול להגיע עד 2 מטר) ובריחו ומשמש כבר אלפי שנים למאכל ורפואה.
את העלים אפשר לנשנש סתם כך והם ממריצים את העיכול ומפיגים טעם רע בפה. אפשר להוסיפם לסלטים טריים, כנלווים למנות שונות כגון מרק עדשים ושומר ומשתלבים מעולה עם בשר ודגים.
תמציות מהצמח מקובלות להוספה למשקאות שונים לקבלת טעם אניסי.
והזרעים משומשים לתיבול לחמים ולעיסה לאחר הארוחה. כל אדם שישב במסעדה בהודו זוכר את החוויה שלאחר הארוחה מוגש עם החשבון או סתם ליד הקופה זרעי שומר וסוכר לתמוך ולהמתיק את העיכול.
ברפואת הצמחים זרעי השומר משמשים לעזור לתהליך העיקול להקלה על כאבי בטן, נפיחויות וגזים כמו כן מקובלים כחלק מתערובות לתמיכה בתהליכי הרזיה.
החומרים הפעילים בשומר עוברים בחלב האם וגם מגבירים את תנובתו וגם תומכים בתהליכי העיכול של התינוק. וכמו שאומרים: אם לתינוק כואבת הבטן תנו לאם חליטת זרעי שומר.
אוצר אדיר ליד הבית.
לא להתבלבל מדומהו הרעיל!!! הכלך שבמבנהו מזכיר את השומר אינו מדיף כלל את ריח האניס ועל כן לא מריח לא אוכלים.
כשאנו יוצאים ללקט!
שמרו על הצמחים והסביבה לעולם אל תעקרו סתם מהשורש אם אין צורך בשורש ספציפי. לקטו מעט מכל צמח, אל דאגה יש שפע והסתכלו סביב על מעשיכם, האם אפשר לדעת שהייתם שם?
הגידו תודה, הצמחים הם יצורים חיים השואפים לגדול, לפרוח ולהתרבות. כמונו אך אחר, קחו באהבה אך לא בחמדנות. קחו כמה שצריך ו/או אפשר.
לא זיהינו בוודאות- לא מלקטים.
ואחרון חביב- אם אתם מלקטים בעיר או בשולי שדות הקפידו לא ללקט בשדות וגינות מרוססות.
זהו צאו לגינה התבשמו בניחוחות פריחתה והתקינו סעודה.
חשוב לך לשלב לימודים עם עבודה?
הערך של התמחות קלינית מקיפה מובן לך?
בוער בך הרצון להבין לעומק מהי רפואה טבעית
ולהתמחות בשלל כלי הריפוי הטבעי שיש לה להציע?
מכללת כרכור היא המקום בשבילך.
במכללת כרכור, מהמובילות בתחום הכשרת מטפלי רפואה טבעית
ניתן להתמחות במסלול לימודי צמחי מרפא – הרבליסט קליני
עם מיטב המרצים באווירה המקדמת התפתחות אישית
זה הזמן להתקשר ל 072-3924690 ולעשות צעד גדול לקראת מקצוע מתגמל ומעשיר.