SWEET ORANGE, Citrus sinensis
שמן אתרי תפוז משמש כחומר טעם בתעשיית המזון או כמרכיב בחומרי ניקוי, מקורו ב-Citrus sinensis התפוזים שאנחנו רגילים לאכול. השמן מופק מהפרי, במיוחד מהקליפה ומשמש בעיקר בארומתרפיה אך נחקר ליישום מקומי – מריחה על העור.
שמן תפוז, יתרונות בריאותיים:
על פי מטפלי ארומתרפיה, שאיפת שמן אתרי או ספיגתו דרך העור מעבירה מסרים למערכת הלימבית. זהו אזור במוח שעוזר לעבד רגשות ולווסת את מערכת העצבים האוטונומית, האחראית לתיפקודים כמו דופק, לחץ דם, נשימה ותנועתיות מעיים. שימוש בשמן אתרי תפוז יכול לסייע בטיפול במניעה או במצבים הבריאותיים הבאים:
חֲרָדָה
הצטננות ושפעת
עצירות
דִכָּאוֹן
דַלֶקֶת
מצבי לחץ נפשי
מעלה מצב רוח בכל מצב מדוכדך
פותח תיאבון, בעיקר למתוק.
עם שמן תפוז מומלץ יותר לעבוד בהיבט הרגשי:
מצבי "שביזות יום א'", תקופות קשות.
שמן תפוז מעודד אופטימיות, שמחת חיים וחשיבה חיובית
שמן תפוז מקושר לשפע, טיפ: שמן תפוז עם קינמון במבער- מזמן שפע לחיים, בעיקר כלכלי.
עור:
לאיזון עור שומני, לעור מבוגר .
שמן תפוז ומצב נפשי:
ממחקר שנערך בשנת 2012 בכתב העת Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2 שכלל 40 מתנדבים גברים, בחן את ההשפעות של שמן אתרי תפוז מתוק כאשר הוא נלקח בשאיפה בריכוזים שונים: 2.5, 5 ו -10 טיפות. על פי המחקר, גברים שנחשפו לשמן אתרי תפוז מתוק סבלו פחות חרדה, חוו ערנות רבה יותר ומצב רוח חיובי יותר מאלו ששאפו פלציבו. על אף שהשמן טרם לתחושת רוגע, החוקרים לא מצאו שום ראיות לכך ששאיפת שמן אתרי תפוז שינתה פונקציות פיזיולוגיות כמו לחץ דם או דופק. עם זאת, מחקר שפורסם בשנת 2014 ב- Therapy Therapies in Medicine מצא כי שאיפת שמן אתרי תפוז יצרה שינוי בפעילות בקליפת המוח הקדם חזיתית – החלק האחראי על קבלת ההחלטות ומסייע בביטוי אישיות והתנהגות חברתית מתונה.
על פי החוקרים, 20 נשים ששאפו ריכוזים שווים של שמן אתרי תפוז חוו עלייה פתאומית של חמצן בהמוגלובין, אינדיקציה חזקה לתפקוד מוחי משופר, דבר המצביע על כך שההשפעות של שמנים אתריים בשאיפה אינן רק פסיכולוגיות. כשתיארו את מצבן הרגשי לאחר שאיפת השמנים, הנשים השתמשו במילים כמו "נוחות", "נינוחות" ו"טבעיות", מה שמעיד עוד על קשר בין ההשפעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות של ארומתרפיה.
שמן תפוז ואקנה:
כמו שמנים אתרים רבים, גם שמן אתרי תפוז מתוק מספק השפעות מיקרוביאליות חזקות. מחקר שנערך בשנת 2014 בטיפולים משלימים ברפואה העלה כי שימוש בשמן אתרי תפוז יעיל בקרב אנשים עם אקנה וולגריס, הצורה הנפוצה ביותר של אקנה.
שמן תפוז הנחיות לשימוש בטוח:
שמן אתרי תפוז איכותי יימכר בדרך כלל בבקבוק בצבע ענבר כהה או כחול קובלט עם מכסה וטפטפת. הזכוכית הכהה מפחיתה את החמצון הנגרם על ידי קרינה אולטרה סגולית UV. ניתן לשאוף בבטחה שמנים אתרים כתומים על ידי זילוף של כמה טיפות על גבי מטפחת, פיסת בד, או באמצעות מפזר ארומתרפי או מאדה (דיפיוזר). ניתן להוסיף מספר טיפות מהשמן גם לאמבטיה חמה.
יש לאחסן שמנים אתריים בחדר קריר ויבש הרחק מאור שמש ישיר, עדיף בבקבוקים המקוריים שלהם. לשמנים אתריים יש חיי מדף ארוכים, אך יש להשליך את כל אלה נראים מעוננים, סמיכים, או שמריחים מוזר. חשוב לשמור על מכסה ההברגה סגור היטב כדי למנוע אידוי.
אין למרוח שמנים אתרים ממשפחת ההדרים על העור מבלי למהול אותם, יש לדלל עם שמן נשא (כגון שמן שקדים מתוק או חוחובה) כדי למנוע גירוי.
אין לשאוף שמן אתרי תפוז ישירות מהבקבוק, פעולה זו עלולה לגרום לגירוי באף ובגרון ואף לצריבה קלה אם טיפה נשאפת בטעות.
כמו רוב השמנים האתרים, שמן אתרי תפוז מתוק אינו מיועד לשימוש פנימי. שמנים אתריים עלולים לגרום לרעילות קלה עד חמורה בעת צריכתם, מה שעשוי להוביל להקאות, שלשולים, קוצר נשימה (קשיי נשימה), המטוריה (דם בשתן) וטכיקרדיה (פעימות לב מהירות).
נשים הרות צריכות להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שימוש בשמנים אתרים לכל מטרה שהיא.
חשוב לשמור שמנים אתריים מחוץ להישג ידם של ילדים.
לימודי ארומתרפיה מכללת כרכור, מכשירים את הסטודנטים להיות מטפלים מקצועיים ומוסמכים בארומתרפיה. הלימודים כוללים היכרות עם מגוון רחב של שמנים אתריים – שיטות הפקה, תכונות ושימושים. כמו כן, נחשפים הסטודנטים ליסודות ברוקחות וקוסמטיקה טבעית.