תרפיה באמצעות קלפים טיפוליים

מאת:
מיכל  שרגר – עובדת סוציאלית  תלמידה בקורס קלפים מטפוריים

קלפים טיפוליים הינם קלפים המכילים איור, ציור, תצלום, מילה, מסר או תובנה. הם מאפשרים למטפל ולמטופל לבנות בתהליך מכיל ולא שיפוטי, סיפור עם נרטיב אחר ומרפא. קלפים טיפוליים מטפוריים מסייעים ליצירת קשר אישי באמצעות משחק, דמיון ויצירה.

תהליך העבודה עם קלפים טיפוליים מבוסס על שיח של שאלות ותשובות המתרחש בתוך עולמו המטאפורי של הקלף. שיח שמטרתו להתחקות אחר העולם הפנימי של המטופל, להבין את הנחות היסוד העומדות בבסיסו וכן את מקורות הבעיה או הסוגיה המעסיקה את הנשאל.

השימוש בקלפים מסייע למטופל לזהות את הקשיים והחסמים הלא מודעים המקשים עליו או עוצרים מבעדו במצבים שונים בחיים, ומאפשר לו ללמוד באמצעות הקלפים אודות דרכי ההתמודדות הייחודיות לו והמאפיינות אותו במצבים שונים. בטיפול, קלפים מטפוריים מהווים טריגר מזרז לדיבור ולתחילת עבודה פנימית.

קלפים טיפוליים – דרכי עבודה

העבודה עם קלפים טיפוליים יוצאת מהפסיכולוגיה היונגיאנית הדוגלת בהנחה הבסיסית כי הסמלים שבקלף הם ביטוי השלכתי, העשוי להחיות מחדש חומרים רבי עוצמה ולהוות טריגר להיזכרות והעלאת אסוציאציות כך הם מזמנים התפתחות וריפוי. כל זה מתחבר למשנתו של יונג המציין שלצורכי התפתחות, הלא מודע של האדם, מספק/משדר למודע , סמלים המהווים צוהר אל עולמו הפנימי והחבוי, סמלים כמו : דימוי, סימבול, מטאפורה. המטאפורה הופכת להיות כלי מרפא.

התגובה לקלפים טיפוליים היא אסוציאטיבית והכלל החשוב הוא שהפרשנות של הקלף משתנה ואינדיווידואלית ביחס לאדם, לזמן, למצב ולמקום. נתפסת כצוהר פותח להיזכרות בחוויות מוקדמות או חבויות, התגובה הפרשנות לקלף מסייעת לעירור ונגיעה ברגשות שנחסמו.

חשוב לציין, כי בשונה מטיפול וורבלי רגיל, בו ההיזכרות עשויה להיות מאיימת או מציפה, ההיזכרות באמצעות עבודה עם קלפים –היא הליך המתרחש בקשר שבין הרגש למחשבה, כך שניתן לחשוב ולהרגיש, אך מבלי להיות מוצפים, זאת בשל היכולת להשמיט או להוציא חלקים לא נעימים ובמקומם למקם אלמנטים מושאלים.

תרומה נוספת של העבודה הטיפולית באמצעות המטאפורה שבקלף, נובעת מעצם היותה פרקטיקה המאפשרת התבוננות על המציאות מזווית ראייה אחרת ותוך הרחקה מסוימת, כאשר הרחקה זו לרוב מאפשרת התבוננות נוספת על סיטואציה והגעה להבנות ותובנות חדשות. כאשר אנו חוקרים ייצוג וויזואלי תוך שימוש בכוח הדמיון, ההסקה והזיהוי שלנו, ניתן לקבל מן הסמלים ו/או הדמויות הוויזואליות מסרים חזקים וכאלו שלא ניתן להפריכם. בדרך זו, עוקפת המטאפורה הוויזואלית הגנות והתנגדויות אינטלקטואליות וחודרת ישירות אל המישור החוויתי. בכך למעשה, הפרשנות הניתנת לסמל הקיים, קרי, הגירוי הוויזואלי, מספרת למטופל דברים אשר ידע או הרגיש ברמות מודעות מסוימות לאורך כל חייו ומאפשרת קישור בין חוויה לידע ובין שכל לרגש של רגשות מחשבות וזיכרונות אשר לא ניתן לבטאם במילים.

קלפים השלכתיים – יישום והנחייה

העבודה עם קלפים טיפוליים, בזכות כוחם של הרגש היצירה הדמיון שבהמיספרה הימנית במוחנו , בניגוד לזו השמאלית שבה שולטים הקוגניציה והחשיבה , מאפשרים ליצור שינוי, חידוש וערעור הידע הישן. כך מזדמן באמצעות הקלף לראות השתקפויות בלתי צפויות של העצמי. כך נוצרת הזדמנות להעלאת דימוי פנימי, אותנטי ומורכב יותר של העצמי, הן ברמה התוך נפשית והן ברמה הבין-אישית.

העבודה עם המטאפורה באמצעות קלפים ניתנת ליישום בהנחיה וטיפול בדרכים מגוונות, כמו : בקשה מהנשאל לתיאור סוגיה/ תופעה/ בעיה באמצעות מטאפורה, לשאול אותו אודות דימוי מסוים העולה בראשו . אפשרות נוספת היא, על סמך דבריו של הנשאל ותיאוריו, להציע מטאפורה העולה בנו, זאת תוך הזמנתו של הנשאל לפתח סיפור אודותיה במילותיו ובהתאם לעולם התוכן שלו. ההסתכלות של הנשאל הופכת מפסיבית לאקטיבית, הליך אשר באפשרותו לעודד את הנשאל לפתיחות וגמישות, ומתוך כך, לשינוי תפיסות, הסקת מסקנות חדשות וקילוף וחשיפה של שכבות נוספות של משמעות. כך קלפים טיפוליים מעבירים אל ה"אני" את הקולות הפנימיים מתוך הלא מודע ומאפשרים לעצמי, תהליך היכרות מעמיק עם מעמקי נפשו. תהליך זה מסייע למלא את הפערים מאירועי העבר המוקדמים ובכך, לעיתים, למצוא דרך חילוץ ממצבי תקיעות .

לצד זאת, יש לציין, שקיים החופש להניח בצד או לעזוב סמלים או נושאים קשים העולים מן הקלפים, כאשר המטופל מרגיש כי אינו בשל או אינו מעוניין להתעמת איתם. אולם במסע לגילוי סוד פנימיותו של ה"אני", ככל שהמטופל נענה יותר למסרי הסמלים ולומד להבינם, כך הוא יוכל לפענח יותר ויותר את תעלומת הווייתו הפנימית חסרת המילים. במידה והמטופל יבחר להתחקות אחר האסוציאציות והסמלים ולהביאם לכדי מודעות והמשגה הוא יעמיק בחקר עולמו הנפשי ויגע בתכנים עמוקים .מטאפורות הן הרבה מעבר לשפה, אלא עשויות להתבטא בפנים שונים בחיינו. גם בטיפול המבוסס על מטאפורות, ניתן להחיות כל מטאפורה העולה מקלף באמצעות דיבור, קול, כתיבה, סיפור סיפורים, דיבור בשמה, כתיבה, ריקוד, תזוזה ועוד, בזאת מתאפשר לדבר "את" החוויה במקום לדבר עליה ובכך לסייע למטופל לעקוף הגנות, להוריד מסכות ולצמצם התנגדויות. ולקדם עצמו בהליכי נפש פנימיים.