יַלדוּת. עצם המילה מצייר תמונות של תמימות, שמחה, אופטימיות ופליאה. ילדות היא תקופה של ביטחון – להיות מוגנים ואהובים. הידיעה שאתה מוגן על ידי המשפחה שלך מאפשרת לך ליצור קשרים מוצקים ובטוחים בהמשך החיים. זוהי ההגדרה והחוויה האידיאלית של הילדות. עם זאת, המציאות של חוויותיהם של ילדים רבים וההשפעה על שארית חייהם עומדת בניגוד מוחלט לציפייה האידיאלית הזו.

טראומה בילדות

טראומה בילדות יכולה ללבוש צורות רבות, כגון התעללות פיזית או מינית, עדות לאירוע טראומטי, מחלה קשה הדורשת ניתוח ואשפוז, עדות לאלימות במשפחה, חווית בריונות עזה, או אפילו מצבים קיצוניים כמו טראומה של פליטים וחווית אירוע טבעי בקנה מידה גדול. אנחנו, כמבוגרים, לרוב לא מסוגלים לעבד את אירועי החיים הללו. דמיינו את קנה המידה וההיקף דרך עיניו של ילד, המנסה לעבד את הניואנסים של חוויות אלו ומנסה להבין את תפקידם בעת שהם מתרחשים. ילדים אינם מסננים מידע דרך פריזמה של חינוך, חברה וניסיון חיים כפי שאנו עושים. לעתים קרובות, הם מאשימים את עצמם כי אין להם נקודת התייחסות אחרת מדוע אירועים אלה מתרחשים.

השפעת הטראומה בעתיד

השפעת הטראומה על יציבות, אשמה ובושה היא משמעותית. טראומת ילדות משבשת את היציבות ואת תחושת העצמיות של הילד, מערערת את הערך העצמי ולעיתים קרובות נשארת עם הילד גם בגיל הבגרות. טראומה זו יכולה גם להשפיע על אדם בוגר ואף קשיש כאשר הוא חווה רגשות של בושה ואשמה, מרגיש מנותק וחוסר יכולת להתייחס לאחרים, קושי בשליטה ברגשות, חרדה ודיכאון מוגברים וכעס.

כיצד ההשפעה באה לידי ביטוי?

בואו ניקח את המקרה של טראומה מורכבת שמתרחשת ישירות לילד ומשבשת את תחושת הביטחון והיציבות שלו. אם ילד עובר התעללות רגשית, פיזית או מינית על ידי מישהו קרוב אליו, לעתים קרובות מטפל או בן משפחה, זה יכול להתנות את האופן שבו הילד יוצר התקשרויות בהמשך חייו. הם עשויים להתחיל לראות את כל מי שאמון על ההגנה והטיפול בהם דרך פרספקטיבה שלילית ולא לסמוך עוד על אותם אנשים שישמרו עליהם וידאגו להם. ברגע שתחושת הזהות של ילד נשברת, נדרשת שנים של עבודה כדי לבנות מחדש את אותם חלקים שבורים ולהחזיר להם את האמון.

צורות של הפרעות התקשרות

במקרה של ילד שחווה התעללות על ידי מטפל או הורה, יכולות להופיע מספר הפרעות התקשרות בגיל מבוגר. אלה יכולים לכלול:

התקשרות מבטלת-נמנעת: צורת התקשרות זו נוצרת כאשר המטפל מתעלם או דוחה את הצורך של הילד. כאשר הילד הזה הופך למבוגר, הוא עשוי לבחור להיות עצמאי במיוחד כדי להגן על עצמו מפני דחייה שוב.

התקשרות מפחדת-נמנעת: כאשר ילדים חווים ונחשפים להתעללות והזנחה, טבעי שחלקם יחששו מאינטימיות ומיחסים קרובים. כעת בבגרות הם סובלים מהתקשרות נמנעת מפחדת, לעתים קרובות חסרי אמון ומתקשים לחלוק רגשות ועשויים להיראות מנותקים מבניבנות הזוג שלהם.

התקשרות מודאגת- מבוגר זה עשוי להיראות "דבוקים" לבניבנות הזוג שלהם או נזקקים להם ולעתים קרובות ידרשו אימות חוזר במערכות יחסים. הם לעולם לא ירגישו בטוחים לחלוטין כתוצאה מילדות עם הורים שלא היו עקביים בביטחון הרגשי שהם מספקים. אהבת הילד ולאחר מכן דחייתו שוב ושוב גורמת לילד להטיל ספק במקומו ללא הרף ולדרוש אימות מתמשך.

מגוון ההשפעות של טראומת ילדות

ההשפעות של טראומת ילדים הן רבות, והן בעלות ניואנסים בהתאם לטראומה ולילד עצמו. אם ילד מגיע מבית שאינו מספק תחושת ביטחון והגנה לאותו ילד, הוא עשוי לפנות לפיתוח מנגנוני התמודדות המאפשרים לו לתפקד ביום-יום רק כדי לשרוד. הוא עלול "לחיות על קליפות ביצים"  לאחר שהתרגלו להורה או מטפל מתעלל או אלים פיזית או מילולית . התוצאה היא רגישות לכל אינטראקציה ולמצבי הרוח של אחרים מפחד שהמצב יסלים למקרים של זעם. ילדים אלה לומדים להסתגל על ​​ידי מניעת רגשותיהם והשתקת תחושותיהם והם נוטים להסוות את הפחד שלהם. הסיבה לכך היא שטראומה בילדות יכולה להשפיע על יכולתו של אדם לסמוך על אחרים ולהרגיש בטוח במערכות יחסים. הם עשויים להיאבק לתקשר את הצרכים והרגשות שלהם בצורה יעילה, ואף עשויים להרחיק אנשים או לחבל במערכות היחסים שלהם.

השפעת טראומת ילדות על הבריאות הנפשית

טראומה בילדות יכולה להשפיע גם על בריאותו הנפשית של האדם. מחקרים הראו כי אנשים שחוו טראומת ילדות נמצאים בסיכון מוגבר לפתח הפרעות נפשיות כגון דיכאון, חרדה, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) והפרעת אישיות גבולית (BPD) . בעיות נפשיות אלו יכולות להשפיע באופן משמעותי על איכות חייו של האדם ועלולות להקשות עליו לתפקד בפעילות היום-יומית. יתר על כן, לטראומה בילדות יכולות להיות גם השלכות בריאותיות גופניות. אנשים שחוו טראומה בילדות נוטים יותר לעסוק בהתנהגויות לא בריאות כמו עישון, שימוש לרעה בסמים ואלכוהול ואכילת יתר. הם גם נוטים יותר לפתח מצבים בריאותיים כרוניים כמו סוכרת, מחלות לב וסרטן.

חשוב לציין שלא כל האנשים שחווים טראומת ילדות ימשיכו לפתח בעיות נפשיות או פיזיות. חוסן, תמיכה וגישה למשאבים יכולים לעזור למתן את ההשפעות של טראומת ילדות. פנייה לטיפול ותמיכה מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולה להיות מועילה במיוחד עבור אלה שחוו טראומה בילדות.

היתרונות של טיפול בפסיכותרפיה לטראומות ילדות

פסיכותרפיה יכולה להציע מגוון של אפשרויות עבור אנשים שחוו טראומה בילדות. על ידי עבודה עם מטפל מיומן ומוסמך של לימודי פסיכותרפיה אנשים יכולים ללמוד לזהות ולעבד את החוויות הטראומטיות שלהם, לפתח אסטרטגיות התמודדות ולבנות מערכות יחסים בריאות יותר. טיפולים כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ו-Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), הוכחו כיעילים בטיפול בטראומה בילדות. היתרונות של פסיכותרפיה הן הפחתה בתסמינים כמו חרדה ודיכאון, שיפור מערכות יחסים ותחושת ערך עצמי וחוסן מוגברת. עם התמיכה הנכונה, אנשים יכולים לעבור את החוויות הטראומטיות שלהם ולנהל חיים מספקים.

לסיכום

לטראומה בילדות יכולה להיות השפעה מתמשכת על חייו של אדם. זה יכול להשפיע על יכולתם ליצור קשרים בריאים, להשפיע על בריאותם הנפשית והפיזית ולהשפיע על התנהגויותיהם ובחירותיהם. הבנת ההשפעות של טראומת ילדות חשובה לשם זיהוי הסימנים וחיפוש תמיכה וטיפול מתאימים. עם המשאבים והתמיכה הנכונים, אנשים יכולים לפעול לריפוי וליצירת עתיד טוב יותר עבור עצמם.