עברתי תקופה מאתגרת בחיי, מלאת לחצים ושינויים שהשפיעו לרעה על בריאותי הנפשית. חרדה, נדודי שינה ומחשבות טורדניות הפכו לשגרה יומיומית מתישה. לאחר ניסיונות מרובים למצוא פתרון, החלטתי לפנות ליוגה תרפיה כדרך לריפוי עצמי. הצטרפתי ללימודי יוגה תרפיה ולקבוצת תרגול שהנחתה מורה ליוגה מקצועית, והתחלתי מסע מופלא של גילוי עצמי, קבלה ושחרור. לאורך התהליך הבנתי, שהשילוב בין עקרונות היוגה העתיקים לבין הבנה מודרנית של הפסיכולוגיה האנושית, טומן בחובו פוטנציאל אדיר לשיקום הנפש שלי.
מהי יוגה תרפיה וכיצד היא שונה מסגנונות יוגה אחרים
יוגה תרפיה היא ענף ביוגה המתמקד בהיבטים מרפאים ברמה הנפשית, הרגשית והפיזית. בניגוד לשיעורי יוגה קלאסיים הכוללים בעיקר תרגול גופני, ביוגה תרפיה משלבים מגוון רחב יותר של טכניקות כמו נשימה, מדיטציה וריפוי בתנועה עדינה. המטרה אינה רק לחזק את הגוף, אלא לאזן את מערכת העצבים, לפתח יכולות ויסות רגשי ולטפח נוכחות קשובה בהווה.
בנוסף, יוגה תרפיה מתייחסת למתרגל כישות שלמה ואינדיבידואלית, ושמה דגש על הקשר העמוק בין גוף, נפש ורוח. השיטה מבוססת על האמונה כי לכל אדם יש פוטנציאל מולד לאיזון וריפוי עצמי, והמורה מהווה מעין מדריך או מנטור בדרך להגשמת הפוטנציאל הזה. כך, למשל, שיעור יוגה תרפיה עשוי לכלול שיחה אישית מקדימה, שבה המתרגל משתף בקשייו ובמטרותיו האישיות, ועל בסיס כך נבנה רצף התרגול המתאים לו.
לימודי יוגה תרפיה מתבססים על ידע מקיף בתחומי האנטומיה, הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה, תוך התאמה אישית של הפרקטיקה לצרכים הספציפיים של כל מתרגל. ההכשרה כוללת לימוד מעמיק של מערכות הגוף השונות, כמו מערכת השלד והשרירים, מערכת הנשימה והעצבים, והבנת הקשר ביניהן לבין תפקודים מנטליים ורגשיים. בנוסף, נלמדות תאוריות פסיכולוגיות ופילוסופיות שמהוות בסיס לעבודה התרפויטית, כמו גם כלים מעשיים לתקשורת, הקשבה והיכולת להכיל את המתרגל במצבי חיים שונים. כל אלו מאפשרים למורה ליוגה תרפיה לייצר תהליך מותאם אישית, מוקפד ובטוח, שמזמין צמיחה והתפתחות של המתרגל.
אימוני נשימה ומדיטציה ביוגה לויסות רגשי והפחתת מתח
אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר ביוגה תרפיה הוא תרגול הנשימה. למדתי טכניקות נשימה עמוקה ואיטית כמו פראניאמה, המסייעות בשחרור מתח ממערכת העצבים ומעודדות תחושה של רוגע. תרגלתי גם סגנונות נשימה דינמיים יותר, המחזקים את הקשר בין הגוף לנפש ומעלים את רמת האנרגיה.
טכניקות כמו נשימה חילופית (נאדי שודהנה), בה אנו נושמים לסירוגין דרך כל נחיר, נמצאו כמאזנות בין שתי ההמיספרות במוח ומסייעות בהשגת בהירות מחשבתית. נשימת האש (קאפאלבהאטי) שמתאפיינת בסדרה של נשיפות חדות ומהירות, תורמת להגברת החיוניות ולשחרור של רגשות תקועים. גישות נוספות כמו נשימת הבטן העמוקה ונשימת ריאות מלאה, מאפשרות הרפיה מלאה של הסרעפת ומערכות גוף נוספות.
בשילוב עם מדיטציות מיינדפולנס למיקוד הקשב, הנשימה היוותה עבורי כלי רב עוצמה להתמודדות עם רגשות מציפים, מחשבות חודרניות וחוסר איזון פנימי. תרגול קבוע אפשר לי לפתח יכולת אובייקטיבית להתבונן פנימה, להכיר במחשבות וברגשות העולים מבלי להיסחף איתם, ובהדרגה לאמץ עמדה יציבה ושלווה יותר. סדנת מיינדפולנס שהועברה כחלק מתוכנית לימודי יוגה תרפיה, העמיקה את היכולות שלי להתבונן פנימה ברגישות ובחמלה. הדגש על קבלה עצמית ואי שיפוטיות כלפי החוויה הפנימית, סייע לי לפתח יחסים מיטיבים יותר עם עצמי, מתוך הבנה שכל רגש וכל מחשבה הם בסך הכל אירועים חולפים שאינם מגדירים את מהותי.
תנוחות יוגה מרגיעות שתורמות לשיפור מצב הרוח ושינה טובה יותר
בניגוד לתפיסה הרווחת, יוגה תרפיה אינה מתמקדת בתנוחות מורכבות או מאתגרות פיזית. למעשה, חלק ניכר מהפרקטיקה כולל תנוחות רגועות ונינוחות, המזמינות את הגוף והנפש להירגע. תנוחות כמו שוואסאנה (תנוחת הילד), סופטה בדהקונאסנה (תנוחת הפרפר) ויפריטה קראני (תנוחת הנרות), נמצאו יעילות להפחתת מתח שרירים, הרגעת מערכת העצבים ושיפור איכות השינה.
תנוחות נוספות כמו אדהו מוקהה שוונאסנה (כלב פנים למטה), ופאשימוטאנאסנה (כיפוף לפנים בישיבה), תורמות לשחרור מתחים בגב ובאגן, בעוד שתנוחות פיתול כמו ג'טרה פריברטנאסנה (תנוחת הסחיטה), מסייעות בשחרור חסימות רגשיות. חשוב לציין שבכל תנוחה, הדגש הוא על נוכחות מודעת לתחושות העדינות המתעוררות בגוף, ללא צורך להגיע למראה חיצוני מסוים או לרמת ביצוע גבוהה. ההידרשות לדיוק ולמאמץ מינימליים, מאפשרת למתרגל לשהות במצב של קבלה ורכות.
תרגול קבוע של רצפים מרגיעים לפני השינה סייע לי מאוד בהתמודדות עם נדודי שינה ותרם לשיפור מצב הרוח והערנות במהלך היום. למדתי להקשיב לאיתותי הגוף שלי, לזהות דפוסים של מתח והתכווצות, ובעדינות לאפשר להם להשתחרר. פיתחתי מודעות עמוקה יותר לקצב הטבעי של גופי, לצרכים המשתנים שלי לאורך היום, וליכולת לענות עליהם מתוך חמלה וקבלה. התנועה המינימלית לצד העבודה עם תודעה קשובה, אפשרו לי לחזק את התחושה הפנימית של בית וקרקוע בתוכי, ללא קשר לנסיבות החיצוניות המשתנות.
כיצד קבוצת יוגה תרפיה יצרה עבורי קהילה תומכת ומחזקת
אחד ההיבטים החשובים ביותר בתהליך ההחלמה שלי, היה תחושת השייכות והקבלה שחוויתי בקבוצת יוגה התרפיה. להיות חלק ממעגל אנשים המתמודדים עם אתגרים דומים, שיתפו בפתיחות מניסיונם ותמכו זה בזה ללא שיפוטיות – היה מרפא ומעצים. המפגשים הקבוצתיים אפשרו לי לראות שאני לא לבד, לקבל השראה מהצלחות של אחרים ולחוש הכלה לרגשות הקשים שלי. ההבנה שטיפחנו ביחד, של קבלה עצמית, חמלה ואהבה – החלה לחלחל אל חיי היומיום שלי והפכה אותי בהדרגה לגרסה שלמה ובריאה יותר של עצמי.
לימודי יוגה תרפיה במכללת כרכור שינו את חיי מקצה לקצה. הכלים המעשיים והמרחב התומך שמצאתי בתהליך, לימדו אותי שבכוחי להשפיע באופן אקטיבי על בריאותי הנפשית – גם בתקופות מאתגרות. אני מזמינה כל אחד ואחת שמתמודדים עם קשיים רגשיים, לשקול להצטרף למסע טרנספורמטיבי שכזה. בין אם תבחרו ללמוד את התחום לעומק ולהפוך למטפלים בעצמכם, או פשוט לאמץ את העקרונות לחייכם – יוגה תרפיה מהווה דרך מופלאה להתחבר מחדש לעצמנו, לרכוש חוסן נפשי ולפרוח. זכרו שאתם ראויים לחיים של איזון, רוגע ושלווה – ושהדרך לשם מתחילה בנשימה אחת קטנה.