מכללת כרכור: הנחיית קבוצות: מעגל אימהות - מאמר אורח מאת: מיכל גרי

מאת:
מיכל גרי,
קואצ'רית ומנהלת בית הספר למקצועות ההורות 

חיבור עם קבוצת השוות שלנו הוא כלי מצוין לקבלת תמיכה רגשית, להרגשה טובה ש"כולנו באותה סירה", להפחית חרדות ולהפיג את הבדידות.
מהי "קבוצת השוות"?
קבוצת השוות היא קבוצה שיש לנו אליה חיבור מסוים, שבה אנחנו מרגישות שייכות, שכולנו בעלות עניין משותף ולכן בקבוצה כזו נרגיש מוכלות ומובנות יותר.

בעבר, כשגרנו בחמולות, נהנינו באופן טבעי מקבוצת השוות שלנו. הדבר היה קריטי ומהותי בעיקר בתקופות מעבר או משבר. כדוגמת התקופה של אחרי הלידה, שהינה תקופת מעבר בחיינו, עד שאנו מסתגלות להורות. בתקופה זו, חשובה מאין כמוה תמיכה והכלה, לכן בתקופות קדומות, בהן גרנו בחמולות, קרוב למשפחה המורחבת, הרגשנו שמבינים אותנו, שיש מי שעובר את מה שאנחנו מרגישות עכשיו או עבר בעבר ויודע איך לטפל ולהכיל אותנו בהווה.

אולם, כיום, התרחקנו מהחמולות ועלינו לייצר באופן מלאכותי את התמיכה של קבוצת השוות. לכן, מקובל היום לקבל תמיכה דרך קבוצות שהן הומוגניות – נשים לאחר לידה, הורים לילדים בגיל ההתבגרות, הורים למתגייסים ועוד. למרות שקבוצות אלה הינן קבוצות "מלאכותיות" הרי שהן משרתות את המטרה שלשמה הוקמו, קרי, שיתוף ברגשות, הקשבה פעילה, הכלה והרגשה של הקלה, כי כולנו "בסירה אחת". אנחנו שותפות ושותפים לקושי, לאתגרים וגם לשמחות. יש הרגשה של הקלה לשתף ברגשות וההקלה מתעצמת מתוך הידיעה, שהמאזינה מבינה את הרגשות שלי ונמצאת ממש ברגעים אלו באותו מצב.

הנחיית קבוצה: תמיכה והקלה

בתקופת המעבר שאחרי הלידה, תמיכה של קבוצת השוות חשובה מאין כמוה. בתקופה זו אחד מההורים (לרוב האימא) נשארת בבית לטפל בתינוק. השינוי עבור האימא יכול להיות משמעותי מאוד, במידה והיא קודם לכן נהגה לעבוד מחוץ לבית. ההסתגלות לחיים של אימא, יחד עם הסתגלות לשינוי מהותי באורח החיים, מוביל לעתים להרגשה לא פשוטה אצל האימא ובעיקר מוביל להרגשה של בדידות גדולה.

יש נשים שהופכות לאימהות, כשהן הראשונות מבין חברותיהן. ייתכן שהחברות הטובות והאהובות שלהן, נמצאות בשלב חיים שונה לחלוטין, ייתכן שהן רווקות או נשואות ללא ילדים ולכן, גם אם החברות מבוססת על היכרות רבת שנים והיא עוצמתית ומהנה, ייתכן שגם היא תסבול מטלטלה בתקופה שלאחר הלידה. נושאי השיחה שפעם היו שגורים בין האימא הצעירה לחברותיה כמו, עבודה, בגדים ובילויים יראו כרגע כלא מעניינים לאימא הצעירה, שעסוקה כעת בעולם אחר לחלוטין, ברצון להיות אימא טובה דיה, ברצון להבין את השפה הלא מדוברת של תינוקה ובכלל להבין את כל השינויים שעוברים עליה, על תינוקה ועל בן זוגה.

השינויים הללו בתחומי העניין יכולים ליצור ריחוק בין האימא החדשה לחברותיה משכבר הימים. אצל האימא יתגבש הרצון להכיר אימהות חדשות כמוה, איתן תוכל לחלוק את רגשותיה ולהתייעץ בנושאים שפחות מעניינים את חברותיה מהעבר. אך אין זה פשוט בתקופה שלאחר הלידה למצוא חברויות חדשות, בזמן שהאימא נמצאת בבית, מרוחקת פיזית ורגשית מנשים אחרות.

לכן, יצירת קבוצה, גם אם היא מלאכותית, עבור אימא חדשה, הינה הקלה גדולה עבורה. מנחת הקבוצה, המגבשת את הקבוצה, מקצרת תהליכים עבור האימא ומקבצת עבורה את האימהות החדשות, לרוב, האימהות הן מסביבתה הגאוגרפית, וכך זוכה האימא באפשרות להכיר נשים אחרות, שגם הן לאחר לידה וגם גרות בקרבה אליה, דבר שמאפשר את המשך הקשר החברי עם סיום המפגשים היזומים.

קורס הנחיית קבוצות, כך יוצרים שינוי

השתייכות לקבוצה של אימהות לאחר לידה מנרמלת את השינוי ומעניק כח להתמודד עם השינויים התכופים בתקופה שלאחר הלידה. לכן, יש חשיבות גדולה להציע לאימהות להצטרף למעגלים לאימהות לאחר לידה. יש אימהות שמדווחות שנים לאחר שהשתתפו במעגלים שעצם ההשתתפות במעגל, הקלה עליהן במובנים רבים כל כך. החל מהאפשרות לחלוק את הידע ולהרגיש שאני כבר מומחית בטיפול בתינוק שלי דרך היכולת לספר ולשתף דברים שאני לא מרגישה בנח לשתף במסגרות אחרות, משפחתיות, חברתיות ואף טיפוליות. כך שנשים שחוות בדידות בתקופה של אחרי הלידה יכולות למצוא משענת רחבה בקבוצה של נשים לאחר לידה, המשענת הזו מורכבת ממנחת המעגל, אישה הבקיאה בתהליכים המורכבים שעוברים על האימא לאחר לידה וגם מחברות המעגל שיחד יוצרות בסיס בטוח עבור האימא, בה היא יכולה לרגע להישען ולהירגע וממנו היא יכולה גם לצמוח, לפרוח ולהתקדם קדימה.

מעגלים אלו קיימים ברחבי הארץ, בבתים של מנחות מעגלי אימהות ובמרכזים להורים לאחר לידה. הנחייה של מעגלי אימהות היא מאתגרת אך מספקת ומלאת עניין. יש ללמוד את ההנחיה בקורס ייעודי לכך על מנת לקבל את כל הכלים להנחייה של אימהות בתקופה מאתגרת ומשמחת מאין כמוה, התקופה שאחרי הלידה.

קורס הנחיית מעגלי אימהות הינו קורס ייחודי שנוצר מתוך עולם התוכן של הנחיית קבוצות אך מתמקד באוכלוסייה הייחודית של אימהות לאחר לידה. בקורס נלמד איך להנחות שיח אימהי בנושאים המרגשים והמאתגרים אחרי הלידה, כמו: זוגיות לאחר לידה, יחסים עם המשפחה המורחבת, חזרה לעבודה, בניית הזהות האימהית, כל זה, תוך שימוש בכלים שונים כמו קלפים, קטעי קריאה ועזרים נוספים, יצירתיים וייחודיים. אם את רוצה להתמחות בהנחיית קבוצות של אימהות לאחר לידה זה הקורס עבורך.

קורס הנחיית קבוצות, מכללת כרכור, מכשיר מנחי קבוצות בטכניקות להעברת מידע באמצעות חוויה ומיומנויות הובלה, הנעה, הקשבה אקטיבית, התאמה רגשית ובניית תהליכי למידה אפקטיביים העונים על צרכיהם האינדיבידואליים של כל אחד מחברי הקבוצה. אנו מזמינים אתכם.ן למפגש ייעוץ שמטרתו להבין האם מסלול זה מתאים בדיוק בשבילכם.ן. התקשרו עכשיו 072-3924690, העתיד המקצועי שלך מתחיל עכשיו!