על אף שכולנו יודעים שהלחץ הוא פרטנר לא רצוי, באורח החיים המודרני לא פעם הלחץ תופס את ההגה, בעוד שהרווחה לרוב נמצאת במושב האחורי. אלו מכם שמחפשים לשנות את המשוואה, ימצאו בעולם המרתק של לימודי צמחי מרפא ונטורופתיה אמת עמוקה: תזונה בריאה. מה שאנו אוכלים לא רק מזין את גופינו, אלא גם משפיע עמוקות על מצב הרוח ועל בריאותינו הנפשית.
כיצד זה קורה? והאם לתזונה באמת ישנה השפעה כל כך גדולה על חיינו? כנראה שהתשובה לכך היא כן. בהחלט.
דמיינו את זה:
אתם מטיילים בשוק איכרים שוקק עם המון פירות צבעוניים, ירקות ירוקים ועשבי תיבול ריחניים, כאן בתוך כל השפע הזה של הטבע, טמונה אבן היסוד של תזונה הוליסטית – האמונה שלאוכל יש כוח מרפא. בתחום לימודי צמחי מרפא ונטורופתיה, פילוסופיה זו מהדהדת בצורה עמוקה, תוך שמושם דגש רב על תפקידה החשוב של התזונה בטיפוח הגוף והנפש כאחד.
מחקרים רבים מצביעים על כך שתזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וצריכת חלבון מגוונת יכולה לשפר את מצב הרוח – מזונות עשירים אלו מספקים למוח שלנו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חיוניים, והם תורמים לתפקוד קוגניטיבי מיטבי וחוסן רגשי. אז אם שאלתם את עצמכם כיצד תזונה יכולה להשפיע על מצב הרוח שלכם, כדאי שתקראו את הדברים הבאים.
הקשר בין הבטן למוח
בתוך מערכת העיכול שלנו שוכנת מערכת אקולוגית תוססת ומשגשגת של מיקרואורגניזמים שנקראת מיקרוביוטה. טריליוני החיידקים שנמצאים במעי משחקים תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח ומיטוב התפקוד הקוגניטיבי. ישנם מחקרים שחשפו שישנה תקשורת דו כיוונית בין המעי למוח, על הציר הזה פועלת רשת העברת נתונים מורכבת, אשר מאפשרת העברת אותות בין שני האיברים ומשפיעה על כל דבר, ממצב רוח ועד חוסן רגשי.
חומרים מזינים למוח
בתוך הפלא התזונתי שקיים בעולם ישנם כמה וכמה שחקני מפתח, כמו חומצות שומן אומגה 3, חומרים מזינים אשר משפיעים בצורה יוצאת דופן על מצב הרוח שלנו ונמצאים בשפע בדגים שומניים כמו סלומון. הם זכו לתשומת הלב הודות לתכונותיהם נוגדות הדיכאון. השומנים החיוניים הללו תורמים המון לתפקודי המוח שלנו, ובו בזמן הם גם מווסתים את פעילות הנוירוטרנסמיטרים כגון סרוטונין, דופמין התורמים למצב רוח מאוזן.
על אותו משקל, פחמימות מורכבות המצויות בדגנים מלאים, פירות וירקות, משמשות כדלק למוח, ומשפרות את התפקוד הקוגניטיבי כמו גם משמרות מצב רוח חיובי. שלא כמו אחיותיהן המזוקקות אשר מעוררות עליות והתרסקויות מהירות של רמות הסוכר בדם, פחמימות מורכבות מספקות מקור קבוע של אנרגיה, תורמות למיקוד וליצירת איזון רגשי. בנוסף פחמימות מלאות מכילות ויטמינים מרובים מקבוצת B אשר תורמים לוויסות המערכת העצבית וליצירת הורמונים החיוניים להסתגלות טובה יותר למצבי סטרס.
כוחם של צמחים
בגזרה הירוקה, הטבע מציע אוצר שלם של תרופות בוטניות להרגעת הנפש. ישנם לא מעט צמחים ועשבי תיבול אשר ידועים בתכונותיהם משפרות מצב הרוח, ובלימודי צמחי מרפא לומדים כיצד לשלב אותם בתזונה על מנת ליצור איזון רגשי בצורה טובה יותר. ישנם צמחים כמו בזיליקום או אשווגנדה אשר יש להם השפעה עמוקה על מערכת העצבים ובכוחם למזער את ההשפעות המזיקות של מתחים. מה גם שישנם תבלינים שונים אשר ידועים בסגולותיהם, ושילובם בתזונה יכול לתרום בכל כך הרבה דרכים ולשפר את ההרגשה במידה משמעותית. בין אם מכינים איתם תה מרגיע או משלבים אותם ביצירות קולינריות, צמחים ותבלינים מביאים אתם את כוח הריפוי של הטבע לתוך הגוף.
דילמת התזונה המודרנית
בניגוד גמור לחיבוק המזין של מזונות מלאים וסגולות צמחיות, התזונה המודרנית המאופיינת עם מזון מעובד, סוכרים מזוקקים ותוספים מלאכותיים, עלולה לפגוע במצב הרוח ולהשפיע על בריאותנו הנפשית. צריכה מופרזת של מזונות ממותקים ופחמימות מזוקקות עשויה להוביל לרמות סוכר לא יציבות בדם, לגרום לשינויים במצב הרוח ולהחמיר תסמינים של חרדה ודיכאון. מזונות עתירים בשומני טראנס ושמנים מזוקקים עלולים לשלהב את המוח, לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי ולהשפיע גם כן על מצב הרוח. וצריכת מזון מעובד, מזונות מתוקים ופחמימות מזוקקות עלולה לגרום לתחושת עייפות ולסערה רגשית שאין ממנה דרך החוצה.
אכילה מודעת
בעולם בו יש כל כך הרבה מזון מעובד וסוגים שונים של דיאטות וטרנדים תזונתיים, ישנו עיקרון אחד שחשוב לאמץ – אכילה מודעת. על ידי פיתוח מודעות גדולה יותר למה שאנו אוכלים לצד נוכחות מלאה במהלך הארוחות, אנו יכולים ליצור קשר עמוק יותר עם האוכל שאנו צורכים ולהתענג על כל ביס.
אכילה מודעת עוזרת לנו להקשיב לאיתותי הרעב והשובע של הגוף, לשפר את האיכות התזונתית של הארוחות שלנו וגם להכיר תודה על השפע שסובב אותנו. חשוב לזכור שבעולם ההוליסטי, כל ביס מציע הזדמנות לא רק להזין את גופינו אלא גם את נפשנו, למזון יש כוח לרומם ולהזין את כל הווייתנו ולהיפך – להפוך אותנו לעייפים, חרדים ומדוכאים יותר. לכן חשוב שנשים לב למזונות שאנו בוחרים להכניס לגוף, ונקשיב לחוכמת הצמחים והנטורופתיה אשר יעזרו לנו לכבד את האינטליגנציה הטבעית של הגוף וילמדו אותנו כיצד להזין את עצמנו בצורה טובה יותר, כך שנרגיש הרבה יותר שלמים ומסופקים, יציבים רגשית ובריאים יותר משמעותית.
לסיכום,
פיתוח מודעות לכך שישנו קשר עמוק בין התזונה שלנו לבין הרווחה שלנו, ואפילו ההרגשה שלנו, יכול לעזור לנו להזין את עצמנו בצורה בריאה הרבה יותר, להרגיש ערניים וחיוניים יותר ולקיים קשר טוב יותר עם הגוף שלנו.