יוגה תרפיה

יוגה תרפיה, טיפול הוליסטי המתמקד בשילוב של נפש וגוף כדי לשפר את הבריאות הנפשית. צורת טיפול הנשענת על עקרונות ותרגולים יוגיים, כגון תנוחות יוגה פיזיות, מדיטציה, טכניקות נשימה ותרגילי הרפיה, כדי לשפר את הרווחה הנפשית והפיזית. יוגה היא גישה הוליסטית ומטרתה שיפור מצבו של האדם ולתרום להתפתחות וצמיחה אישית.

לעיתים התהליך אינו קשור ישירות למחלה, אלא משמש לתמיכה בחולה המחלים מסרטן. אישה מבולבלת ודואבת פיזית לאחר לידה, בחור צעיר שמנהל אורח חיים פיזי ואינטנסיבי. תרפיה ביוגה הינה תהליך המשתמש בכלים השונים שמציע תרגול יוגה על מנת לשפר, להיטיב, לעזור, לתמוך, להעלות את האנרגיה ולפעמים גם לקבל את מה שיש.

יוגה הינה כלי מרפא בן אלפי שנים כשלפי המסורת מדובר על טרנספורמציה הנעשית על ידי המטופל לעצמו, מתוך הנחה שכל ריפוי מתחיל מהנפש. תפקיד המורה / מטפל יוגה הוא להנחות, לשמש דוגמא, להעביר אנרגיה, למנוע טעויות. אבל העבודה נעשית על ידי התלמיד "אם אין אני לי, מי לי", "שאקטיפאט", לקחת אחריות על עצמו: לדעת ולהבין מה הוא או היא צריכים לעשות על מנת לשמור על הבריאות מתוך ההנחה שטבע האדם להיות בריא.

בכל ריפוי חייב להתרחש שינוי שמקורו בפנימיותו של המטופל. המורה יכול לעודד, להעצים , לתמוך, להכווין, להעביר ידע, לייצר אנרגיה או אמונה, לאפשר מספיק כוחות נפש ורוח ללכת בדרך, לאפשר לאדם להכיר את עצמו ולהתקרב לעצמו על מנת שיהיה מאושר. מורה יוגה לא יכול לקחת אחריות ולרפא את המטופל ללא עזרתו. בתהליך יוגה תרפיה נוצרת מערכת יחסים של אמון, שרדהא המובילה לויריה ולעיתים יש מורים המעבירים שאקטיפאט.

יוגה תרפיה: ויריה | VIRIA

כוח, חיונית, ארגיה, עוצמה, התלהבות, נחרצות. המילה ויריה מופיעה בסוטרות והיא מוזכרת בהקשר של תזונה.

יוגה תרפיה, חרדה ודחק

חָרְדָה היא מצב פסיכולוגי ופיזיולוגי בו האדם חש פחד ואי שקט פיזי ונפשי, בשל מחשבה שמשהו רע עומד לקרות[1]. מחשבות מעוררות חרדה עשויות להיות מחשבות הן על איום וסכנה ממשיים והן על דמיוניים, ועשויות להופיע באופן מודע כמו גם שלא במודע. החרדה מתאפיינת בתחושות פיזיות כגון דופק מהיר, נשימה מהירה, הזעה, ״גלובוס היסטריקוס״, חולשה, רעד ותחושת עילפון/סחרור וכן במתח נפשי, חשש, דאגה ותחושות פחד.

דְּחָק (עָקָה, או בשם העממי – לחץ, באנגלית: Stress ובעקבותיו נפוץ גם התעתיק "סטרס") הוא מונח מתחום הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה המציין תחושת מצוקה הנובעת מפגיעה במצב האיזון (הומאוסטזיס, Homeostasis) של האורגניזם, כתוצאה מגירוי חיצוני מוחשי ופיזי או פסיכולוגי.

תוצאות מתמשכות של מצבי חרדה, דחק או המתח הם הפעלה של המערכת הסימפתטית וכל הסימפטומים הנלווים. לאורך זמן זה הופך להרגל. הפיזיולוגיה של הגוף משתנה עד רמת הגנים, התאים, הרקמות, המערכות האורגניות והאורגניזם בכלל. תרגול יוגה משפיע על רבדים שונים ותפקידו של מורה יוגה לדעת כיצד ליישם כל אסנה / נשימה. למשל: הלוחם מתאים לאדם חרד אבל לא מתאים לאדם עצבני, צ'קרבקה נשיפה – לא טוב לאדם חרד.

בתהליך יוגה תרפיה יש השפעה מלמטה למעלה ומלעלה למטה, חשוב שלא לעבוד מתוך הגדרה קלינית אלא עם שאנו רואים. לא לדעת, אלא להרגיש, לייצר קשר לתחושות גופניות, יצירת קשר עם הבהוונה – התחושה הפנימית. אדם הנמצא בחרדה או במתח אינו מחובר לגופו. הגוף רועד, חווים חוסר תחושה. מטפלי יוגה תרפיה אינם פסיכולוגים או חוקרי טראומה. ההתמחות שלהם היא בכלים עתיקים שמטרתם להחזיר את האדם למצב טוב יותר. זאת הסיבה שאין צורך לדעת את על המידע המדעי העומד מאחורי טראומה.

מתח וחרדה מתעצמים בשלל מצבים:
אנו לא מסכימים עם המציאות (ביירון קייטי).
אנו רוצים לשלוט במציאות.
יש לנו אשליה שאנו בשליטה וכשהאשליה מתנפצת אנו במשבר.
אנו מנוהלים ע"י הדובר הפנימי והאמונות שכך צריך להיות.
יש לנו בחירה – היוצרת קארמה.
הכל סובב סביבנו.
אנו חיים במערכת שיפוטית.

תכנית הטיפול והטכניקות המשמשות במפגש יוגה תרפיה עשויות להשתנות בהתאם לגיל, היכולת הגופנית והצרכים הייחודיים של המטופל. יתר על כן, כל התרגילים והתנוחות המיושמים ביוגה תרפיה נועדו למקסם את הסינכרוניות של תפקוד הנפש והגוף. הדקות הראשונות של השיעור מוקדשות לשכלול היכולת להיות נוכחים בגוף, יצירת קשר עין, להאט. חשוב להתאים את התרגול לרמת הקושי וההבנה של המטופל, חיבור למערכת הפרה-סיפטטית על ידי תנועה, נשימה, מתן תמיכה פיזי, רגשי, חברתי, מודעות ומיינדפולנס. בנוסף, חשוב ליצר עוצמה. טראומה היא תוצאה של חוסר יכולת לבחור, צריך לאפשר זאת לתלמיד, לייצר אצלו ביטחון.

הרפיית המאמץ דרך נשיפה בטכניקות שונות (קול, קש, מודעות, תנועה) תורמת לשחרור מתחים. תרגול נשימה משמרת אנרגיה בנשימות מדויקות ללא ממאמץ. לרשות מטפל יוגה תרפיה כלים מגוונים כגון עבודה עם שרירים אנטגונסטיים, עבודה עם מגע, שימוש בשפה, שיפור תחושת ביטחון, אמון והרפיה. יש לשים לב לכך שבהרבה מקרים המתרגל לא יכול לשאת את תחושת ההרפיה, את האי עשייה הוא יחפש לחזור לתנועה כי אנו צריכים את התנועה על מנת להגיע לאי תנועה. תפקיד הסוטרה להעמיק את הביטחון והאמון. התלמיד בא לשיעור על וחווה חוויה טובה. לתלמיד יש אמון במורה וביטחון. זה שונה מתלות. אין הכוונה להגיע לתלות אלא רק לספק ביטחון וליצור מערכת יחסים של אמון.

הייחוד של טיפול יוגה תרפיה

להבדיל מטכניקות טיפול אחרות, יוגה תרפיה שמה דגש על מיקוד גוף נפש. התרגילים והתנוחות של יוגה תרפיה מתמקדים בנפש ובגוף בו זמנית, מפתחים מודעות נפשית ופיזית כאחד, תרגול שעוזר לשילוב גוף-נפש ומשפר את התודעה. לתרגול יתרונות בריאותיים גופניים: בנוסף לסיוע במצבי בריאות הנפש, טיפול ביוגה יכול גם לשפר את הכושר הגופני ולהגביר כוח, שיווי משקל וגמישות. זה יכול גם לעזור עם מצבים בריאותיים פיזיים כגון כאב, לחץ דם, מחלות לב, סוכרת, השמנת יתר ודלקת פרקים.

מתרגלי יוגה תרפיה מדווחים על ירידה בתופעות לוואי: לתרופות לטיפול במצבי בריאות נפשית יכולות להיות תופעות לוואי כמו עלייה במשקל וסיבוכים מטבוליים אחרים שעלולים להוביל לסיכון מוגבר למחלות לב. לעומת זאת, לטיפול ביוגה יש פחות תופעות לוואי.

היתרון העיקרי של תהליך יוגה תרפיה הוא שהוא פונה למי שאולי אינם מוכנים לטיפול בדיבור מסורתי או לאלה שעשויים למצוא תוצאות משמעותיות יותר באמצעות המיקוד האינטגרטיבי של גוף-נפש.

יוגה תרפיה לימודים, מכללת כרכור: יוגה טיפולית כאמנות של חיבור, מאפשרת חוויה ישירה רב ממדית של השלם. ברובד הפיזי יוגה מעירה ומחזקת את מערכות הגוף ויוצרת ביניהן שיח ותקשורת. אם שאלתם את עצמכם: מה ללמוד או אילו מקצועות מבוקשים, יוגה תרפיה היא תשובה נהדרת. וכדי לעזור לכם להחליט, היועצות שלנו מחכות לכם במרחק שיחת טלפון 072-3924690